Activistisch CIAM roert zich bij Ahold Delhaize

Ahold Delhaize staat onder druk van de Franse activistische aandeelhouder CIAM om zijn beschermingsconstructie op te heffen.

Volgens het hedgefonds is die zogenoemde gifpil onwettig voor beleggers en wordt de beurskoers van het aandeel Ahold Delhaize erdoor gedrukt.

Dankzij een stichting, genaamd Stichting Continuïteit Ahold Delhaize, kunnen ongewenste kopers van het supermarktconcern worden geweerd of een opsplitsing worden tegengehouden. In december moet deze constructie worden verlengd, maar dat ziet CIAM niet zitten. Volgens Reuters heeft CIAM een belang in Ahold Delhaize van minder dan 1 procent.

De jaarvergadering van Ahold Delhaize is op 11 april. Dan zal verlenging van de stichting worden besproken, maar het is geen stempunt. CIAM wil wel dat de aandeelhouders mogen stemmen over de stichting.

In februari meldde het bedrijf in zijn jaarverslag dat het besluit om een overeenkomst met de Stichting Continuïteit Ahold Delhaize te verlengen bij het bestuur ligt van het supermarktconcern. Aandeelhouders mogen niet meebeslissen. Het besluit moet daarna nog goedgekeurd worden door de raad van commissarissen. Er is de mogelijkheid tot verlenging wanneer beide kanten dat goedkeuren.

De stichting kan met de huidige afspraken preferente aandelen Ahold Delhaize verkrijgen en daarmee een beschermingswal opwerpen tegen een mogelijke overname van de onderneming.

(ANP)

Gerelateerde artikelen