Active Capital positief over oliesector ondanks negatieve verhalen

Bedrijven overnemen in de oliesector? Doe het nu. De markt is negatief gestemd maar de lange termijn vooruitzichten voor de sector zijn positief. Althans, dat laatste is een conclusie van het Amsterdamse private equity huis Active Capital Company.
De olieprijs is in de laatste twaalf maanden gezakt van boven de honderd dollar naar rond de zestig dollar. De sterke waardevermindering van de vloeibare grondstof is sindsdien onderwerp van gesprek onder beleggers, economen en investeerders. Toch is Active Capital Company positief over de sector. “Ondanks de dip in de olieprijs sinds 2014 is de olieprijs de afgelopen decennia ieder jaar met 7% gestegen.”
Olie is naar waarde een van de meest verhandelde grondstoffen ter wereld. Als een prijs van zo’n belangrijke grondstof in korte tijd bijna halveert heeft dat grote directe implicaties voor de waarde van beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde bedrijven in deze sector. 
Investment bank Morgan Stanley voorspelde afgelopen maart een M&A-golf in de oliesector. Slinkende marges maken de zwakkere, kleinere broeders kwetsbaar voor overnames door sterkere oliegiganten, is de redenatie. Bovendien is de rente extreem laag waardoor overnamefinanciering gunstig is. 
Overnames
Een interessante vraag is of de lagere olie prijs (en dus de lagere enterprise values van oliebedrijven) iets tijdelijks is. Dan zou het immers voor corporates en private equity investeerders interessant maken om nu te investeren en overnames te doen. 
Active Capital Company (ACC) schrijft in een research note. ‘Door de dip in de olieprijs medio 2014 doet de sector het minder goed dan voorgaande jaren en kiezen minder beleggers ervoor om in offshorebedrijven te investeren. Uit de analyse van ACC blijkt dat er een onterecht beeld bij investeerders leeft. Hun analyse over de outlook van de olie & gassector laat bijvoorbeeld zien dat de olieprijs, ondanks een sterke dip in 2008 en 2014, over de periode 1960-2015 alsnog een 7% prijsstijging laat zien.’
Na regen …
Mels Huige, partner bij Active Capital Company, licht verder toe: "Dat de huidige dip in de sector een keerzijde heeft laat het verleden duidelijk zien. De dip in de olieprijs van 2008 werd gevolgd door zes opvolgende jaren met maar liefst 19% jaarlijkse groei."
 
Voor de outlook van de offshore sector is niet alleen gekeken naar resultaten uit het verleden, maar ook naar de prognose voor de toekomst. Uit de EIA Annual Energy Outlook van april 2015 blijkt dat de olieprijs naar verwachting tot 145 dollar per vat zal stijgen in 2040 (genormaliseerd voor inflatie), meldt ACC. 
Zelfs in het meest conservatieve scenario wordt een stijging van de olieprijs verwacht. Niet alleen de IEA, maar ook de World Bank, EIU en het IMF onderschrijven deze trend en verwachten dat de olieprijs in de toekomst zal gaan stijgen. “Door het breed gedragen vertrouwen in de stijging van de olieprijs is een positieve ontwikkeling van de industrie erg aannemelijk”, aldus Huige.
Het vooruitzicht is dus dat de olieprijs weer gaat stijgen. Dat investeerders en beleggers op het moment negatief gestemd zijn over de oliesector, zoals ACC beweert in zijn analyse, betekent dat het nu een goed moment zou zijn om te bedrijven te kopen, want die zijn immers nu goedkoop terwijl ze later wel gaan profiteren van een structureel stijgende olieprijs. 
Gerelateerde artikelen