Actis op zoek naar nieuwe eigenaar textielbedrijf Vlisco

Het Britse private-equityhuis Actis Capital, sinds 2010 eigenaar van Vlisco, heeft het textielbedrijf in de etalage gezet. De financieringsmogelijkheden van het fonds waaruit de overname is bekostigd lopen op zijn eind.

Dat liet topman David Suddens woensdag in een interview met NRC Handelsblad weten. Actis, zelf niet bereikbaar voor commentaar, heeft volgens Suddens de afgelopen maanden al externe adviesteams ingeschakeld om de zoektocht naar een koper bewerkstelligen. 

De verwachting is dat het verkoopproces in september van start gaat, bevestigt James Nolan, president-commissaris bij Vlisco in een telefonische reactie. “Lange discussies zijn hierover gevoerd, maar Actis is net als ieder ander private-equityhuis gebonden aan een tijdsschema en wil dus aan de slag.” 

Private equity of stategische koper
Verschillende exitmogelijkheden dienen zich aan voor Actis. Een koper uit private equity of een strategische partij lijkt de meeste kans te maken, hoewel volgens Nolan ook een beursgang niet uit te sluiten valt. Die koper komt dan waarschijnlijk uit het Midden-Oosten of China, zegt Nolan, die met eigen ogen heeft gezien hoe Chinezen hun plek veroveren in West-Afrika. 

Vlisco is met name actief in die regio. Voor de consument in landen als Ghana, Ivoorkust en Nigeria ontwerpt en vervaardigt het bedrijf textiel tot bijvoorbeeld doeken en jurken. Vlisco kent een omzet van 225 miljoen euro en heeft 2.319 medewerkers op het hoofdkwartier in Helmond en in Afrikaanse fabrieken.

Momenteel voert het bestuur van het 171-jarige textielconcern gesprekken met de begeleidende banken, ingeschakeld door Actis, en bereidt het bedrijf met adviseurs zich voor op de zogeheten roadshows. Vlisco maakt geen gebruik van eigen adviseurs. Over die betrokken adviesteams laten zowel Actis als Vlisco voorlopig nog niets los.

 

Gerelateerde artikelen