“Acquisitiegolf in voedingsmiddelenindustrie zet door”

Analisten van de Rabobank stellen dat beleggers de komende jaren rekening moeten houden met een voortdurende golf van fusies en overnames in de voedingsmiddelenindustrie. Dit schrijft De Telegraaf maandag op basis van een rapport dat de coöperatieve bank heeft gepubliceerd.
Volgens Rabobank staan vrijwel alle bedrijven in de voedingsmiddelensector er “redelijk tot goed” voor. Marktvorser Patrick Roquas concludeert dat de balansen op orde zijn. Forse concurrentie zou volgens Rabobank tot een consolidatieslag in de sector kunnen inleiden. Interesse voor deze bedrijven zou volgens hem onder meer uit de hoek van private equity kunnen komen. “De kasstroomgeneratie is gewoon erg goed bij deze beursbedrijven. Dan is het voor private equity lonend om wat schuld in de bedrijven te brengen”, zegt Roquas. 
Rabobank identificeert vier Nederlandse beursfondsen als mogelijk overname kandidaten: melkzuurspecialist Corbion dat voortkomt uit CSM, specialist in biologische voeding Wessanen, distillateur Lucas Bols en noten- en zadenhandelaar Acomo. “Lucas Bols en Corbion zullen naar verwachting op termijn door een grotere partij worden overgenomen”, aldus Roquas in De Telegraaf. De bank verwacht dat aan de andere zijde grote multinationals als Unilever en AB Inbev acquisities zullen plegen. Roquas beziet overnames als “een integraal onderdeel” van de strategie van AB Inbev en Unilever. Het Brits-Nederlandse Unilever nam dit jaar al vier huidverzorgingsbedrijven over. 
Gerelateerde artikelen