ACM wil overname door Foresco nader onderzoeken

Laatst gewijzigd: 02 mei 2024 14:31
Volgens de ACM kan de overname mededingingsbeperkend werken.

Er is meer onderzoek nodig naar de overname van de palletverkopers DWP en Vierhouten door concurrent Foresco. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten. Foresco maakt en verkoopt, net als DWP en Vierhouten, verschillende soorten houten pallets, houten kisten en verpakkingen. Ook verkoopt Foresco, net als DWP en Vierhouten, kunststof pallets.

Foresco is de grootste speler in Nederland als gevolg van een serie overnames op verschillende van deze segmenten. Op het gebied van de verkoop van nieuwe houten pallets in Nederland zou de overname van DWP en Vierhouten de marktpositie van Foresco verder versterken, met mogelijk nadelige gevolgen voor afnemers. Daarom wil de ACM de gevolgen van deze overname verder onderzoeken.

Foresco is veruit de grootste verkoper van nieuwe houten pallets in Nederland, stelt de mededingingsautoriteit. De overname van DWP en Vierhouten versterkt een mogelijk dominante positie van Foresco op het gebied van nieuwe houten pallets.

Daarbij komt dat Foresco een strategie heeft gevolgd van groei door overnames van concurrenten. In de afgelopen jaren is Foresco uitgegroeid tot marktleider door verschillende vaak kleine, niet-meldingsplichtige overnames, wat de ACM omschrijft als ‘kralen rijgen’.

Van de vijftien overnames van palletbedrijven met locaties in Nederland die Foresco deed in de periode 2019 tot op heden, heeft de ACM er vier beoordeeld. De andere elf overnames vielen beneden de omzetdrempels voor verplichte voorafgaande melding bij de ACM.

De ACM wil nader onderzoek doen naar de effecten op de mededinging. “Na de overname is Foresco dan mogelijk in staat om prijsverhogingen te realiseren”, stelt de ACM. “In eventueel vervolgonderzoek zal de ACM het risico voor de mededinging onderzoeken. In het bijzonder zal de ACM dan het risico op prijsverhogingen door deze overnamestrategie, dan wel door het versterken van een mogelijk al bestaande machtspositie van Foresco, verder onderzoeken.”

Wat is de ACM van plan met kleinere fusies? 
Consolidatie via buy & build-initiatieven leidt vaak tot zorgen over het concurrentievermogen. Martijn Snoep, voorzitter van de ACM, deelt op de Private Equity Summit 2024 de plannen van de ACM om ‘kralen rijgen’ te kunnen aanpakken.
Gerelateerde artikelen