ACM bevestigt kartelonderzoek naar aanbestedingen

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) doet een kartelonderzoek in een grote aanbestedingsmarkt. Informatie over dit onderzoek kwam naar buiten na een uitspraak van de Haagse rechtbank. De ACM bekijkt onder meer of concurrenten met elkaar afspraken maakten over het verdelen van een markt.

Doorlopende inzet om aanbestedingsmarkten op te schonen
De ACM vindt het belangrijk dat het concurrentieproces bij aanbestedingstrajecten en eenvoudige offerteprocedures eerlijk verloopt. Eerlijke concurrentie leidt tot scherpe prijzen, tot betere kwaliteit en meer innovatie. 

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter ACM: ‘De ACM zet zich doorlopend in om aanbestedingenmarkten op te schonen. Er gaat veel geld om bij aanbestedingen. Jaarlijks gaat er bijvoorbeeld zo’n 136 miljard euro om bij publieke aanbestedingen. De ACM heeft aanwijzingen dat publieke aanbestedingen in verschillende sectoren nog steeds gemanipuleerd worden. Deze overtredingen zijn vaak alleen op te sporen via signalen. Vervalsers proberen hun gedrag zorgvuldig verborgen te houden voor de toezichthouder. Daarom ook deden wij onlangs invallen.’

Recente uitspraken hoogste rechter
Concurrenten mogen geen contact hebben met elkaar over hun voorgenomen aanbieding. Ze mogen onderling ook geen offerteprijzen delen. De hoogste rechter heeft de ACM dit jaar gelijk gegeven bij aanbestedingszaken in de thuiszorg en de sloopbranche.

Gerelateerde artikelen