Accuracy gelooft niet in Chinese walls

Financiƫle en juridische instellingen worden alsmaar groter. Met al die uitdijende activiteiten en afdelingen wordt het moeilijker om belangenverstrengeling tegen te gaan. Accuracy onderscheidt zich naar eigen zeggen door zijn onafhankelijkheid. M&A Community ging in gesprek met partner Bas van Helden.
Valuation, daar gaat het hart van Bas van Helden sneller van kloppen. Als partner bij Accuracy zit hij daarom goed op zijn plek. Accuracy ondersteunt ondernemingen bij transacties, disputen en herstructureringen met behulp van financiële analyses, waaronder waarderingen van aandelen en immateriële activa zoals merken, klantenbestanden en andere intellectuele eigendommen.
 
Figures for decision, zo omschrijft het bedrijf zelf zijn dienstverlening. Tot het klantenbestand behoren onder meer private equity investeerders Carlyle Group, Waterland, Gilde Equity Management en Nordian Capital, en corporates zoals Philips, DSM en Unibail-Rodamco. Daanaast schakelen advocatenkantoren Accuracy ook in als zij ondersteuning nodig hebben. 
Solliciteren mag
De zaken gaan goed bij Van Helden en zijn collega’s, zowel op internationaal niveau als bij de Nederlandse tak. “We hebben nu elf kantoren in negen landen, en daar komt dit jaar waarschijnlijk een twaalfde kantoor bij in Singapore,” vertelt Van Helden in zijn kantoor op Schiphol, waar hij uit het raam de vliegtuigen kan zien opstijgen. “Accuracy groeit hard, ook in Nederland en wij zijn dus hard op zoek naar talent. Het doel is om de Nederlandse onderneming in de komende 2 jaar te vergroten naar zo’n 25 tot 30 medewerkers.”
Talenten die zich willen aansluiten bij Accuracy – en daar is zeker ruimte voor op dit moment – moeten bij voorkeur meerdere talen spreken, zowel letterlijk als figuurlijk. “Het moet iemand zijn die je ook zo kunt neerzetten voor een waarderings- of herstructureringsopdracht in Spanje.” 
Geen verstrengelde belangen
Een van de dingen die Accuracy onderscheidt als adviseur is de onafhankelijkheid. Van Helden: “Wij zijn een niet-gereguleerde partij en kunnen daardoor vrij opereren.” Bovendien houdt Accuracy zich louter bezig met financiële analyses en werken wij slechts voor één partij in een acquisitietraject of conflict, waardoor potentiële belangenconflicten uit de weg worden gegaan. 
Veel grote kantoren hebben gecombineerde activiteiten, bijvoorbeeld accountancy én consultancy. Deze diensten moeten van de toezichthouder echter volledig worden gescheiden om te voorkomen dat vertrouwelijke informatie van de ene onder ogen komt van de andere. Het is niet de bedoeling dat een corporate finance adviseur via een collega bij accountancy iets te weten komt over een bedrijf dat concurreert met zijn cliënt. En bij een zakenbank mag een underwriter die met een IPO bezig is niet voortijdig informatie doorspelen naar een handelaar op de vloer. 
Lekken ligt op de loer
Chinese walls, zo noemen professionals deze strikte scheiding. “Ik geloof niet in Chinese walls,” zegt Van Helden, die ook als partner op de corporate finance afdeling bij een groot accountantskantoor heeft gewerkt. “Je kunt als kantoor de afdelingen fysiek en organisatorisch wel scheiden, maar in een kantoor heb je nou eenmaal te maken met mensen, en die komen elkaar tegen tijdens de lunch, op een borrel of bij een verjaardag. Dat is onvermijdelijk.” 
In november 2004 werd Accuracy opgericht door een groep oud-medewerkers van Arthur Andersen. De oprichters waren er sterk van overtuigd dat er een onafhankelijke speler moest komen op het gebied van financiële analyse. Die gedachte komt niet uit de lucht vallen. Twee jaar eerder ging hun voormalige werkgever, Arthur Andersen, ten onder doordat het betrokken was geraakt bij het boekhoudschandaal van energiereus Enron, waarbij belangenconflicten ook speelden. 
KLM en Philips
Dat de activiteiten van Accuracy groeien, heeft onder meer te maken met de toegenomen M&A-activiteiten, maar ook in de crisisjaren is Accuracy sterk gegroeid. Vooral corporates hebben de smaak van het overnemen weer te pakken. “We hebben ons klantenbestand fors weten uit te breiden naar corporates,” laat van Helden weten. “Tot nu toe hebben we opdrachten gedaan voor onder andere DSM, PostNL, KLM en Philips. Voor die laatste assisteerden we bijvoorbeeld met de purchase price allocation van een recente acquisitie*. Als je zo’n bedrijf een goede dienst heb bewezen, huren ze je daarna ook weer in voor andere opdrachten.”
 
*De verwerking van de koopprijs in de jaarrekening na de acquisitie 
Naast M&A, zijn ook ondersteuning bij disputen (corporate litigation en arbitrage) groeipijlers van het bedrijf. Tijdens het enthousiasme van voor 2007 zijn er veel overnames en acquisities gedaan die nu toch minder goed blijken uit te pakken. “Ik zie steeds vaker dat partijen bereid zijn om via de rechter schade te verhalen op de wederpartij omdat in hun ogen een te hoge prijs is betaald voor een overname. Wij zorgen ervoor dat een procederende partij precies weet wat een onderneming waard is, hoeveel schade er daadwerkelijk is geleden of ondersteunen de partij die wordt aangeklaagd.”
 
“Het fijne aan mijn werk vind ik onder andere die dynamiek, mijn valuations pas ik toe op heel verschillende zaken voor veel verschillende partijen,” zegt Van Helden tot slot. Onafhankelijke valuations, welteverstaan. Dat lijkt vooralsnog geen overbodige luxe in een tijd waarin financiële en juridische dienstverleners alsmaar groter worden en belangenverstrengeling op de loer ligt. 
Gerelateerde artikelen