Accon avm rijp voor overname na boekhoudschandaal

Het iets grotere Flynth onderhandelt met Accon avm over een overname. Accon staat noodgedwongen in de etalage omdat het bedrijf onverwachts diep in de financiƫle ellende zit.

Flynth heeft de overnamegesprekken bevestigd vanmorgen. Geruchtenhierover doken op in het FD, dat de problemen rond Accon avm vandaag meldde. Al jarenlang stapelen de verliezen zich op bij dit kantoor, wat niet opviel omdat de boeken waren opgepoetst. Momenteel vindt er forensisch onderzoek daarnaar plaats.

Het eigen vermogen is na correcties vrijwel volledig verdampt, omdat winst, omzet en verschillende balansposten jarenlang te rooskleurig zijn voorgesteld. De post ‘onderhanden werk’ die in de boeken staat voor 13 miljoen euro, blijkt in werkelijkheid 3,5 miljoen te bedragen, aldus FD.

Het FD schrijft dat het eigen vermogen van circa 25 miljoen euro vrijwel geheel verdampt is na correcties. Het eigen vermogen is in werkelijkheid 5 miljoen. 

In plaats van winst maakte Accon avm in 2020 een verlies van 6,6 miljoen euro. Over 2019 komt het verlies na correctie uit op 6,4 miljoen euro.

Daarnaast drukt er nog een belastingschuld van ongeveer 17 miljoen euro op Accon avm. Dat betreft een betaling die wegens de coronacrisis werd uitgesteld.

Er vindt nog een forensisch onderzoek plaats naar de boekhoudaffaire. Het FD meldt dat de controlerend accountant tot en met 2015 terug moest zoeken in de boeken, volgens de krant een teken dat er al jarenlang gerommeld wordt in de boeken.

Interim-bestuurder Theo de Vries heeft alle medewerkers donderdag laten weten dat hij in vergevorderde gesprekken is over aansluiting bij een ander accountantskantoor. Zowel Flynth als Accon avm wil dat echter niet bevestigen.

Accon is naar omzet het tiende accountantskantoor van Nederland en telt ruim achthonderd medewerkers. Flynth is het zesde kantoor.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen