Accell kan 150 miljoen lenen voor overnames

Fietsenfabrikant Accell heeft nieuwe kredietovereenkomst gesloten ter waarde van 375 miljoen euro voor minimaal vijf jaar. De overeenkomst biedt de optie op een extra bedrag van 150 miljoen euro voor overnames. Dat meldt het bedrijf in een toelichting op de jaarcijfers.

Het krediet wordt verschaft door een syndicaat van ABN AMRO Bank, Deutsche Bank, ING Bank, Rabobank, BNP Paribas en HSBC. De financiering bestaat uit een lange lening (term loan) en een werkkapitaalfinanciering (revolving credit facility), waarvan een deel is ingericht als seizoensfaciliteit. De convenanten zijn gebaseerd op resultaten (term loan/EBITDA), werkkapitaal (borrowing reference) en solvabiliteit. 

Groeien met connected bikes
Accell heeft afgelopen jaar een omzet van meer dan 1 miljard euro gemaakt en verwacht de komende vijf jaar te groeien naar 1,5 miljard euro. De groei moet komen van de verkoop van e-bikes. Het bedrijf van merken als Sparta, Batavus, Koga en Raleigh zet in op duurdere modellen, zoals 'connected bikes', die opties bieden voor het bijhouden van prestaties, diefstalpreventie en navigatie.

De verkoop van elektrische fietsen groeide vorig jaar met een derde groeien, waardoor e-bikes nu goed zijn voor ruim 40 procent van de totale omzet. Vooral in Duitsland zijn de moderne fietsen gewild, maar ook in de Verenigde Staten werden goede zaken gedaan.

Rutgers & Posch adviseerde Accell
Of de 150 miljoen ingezet gaan worden is onzeker. Accell laat zich af en toe zien op de overnamemarkt. Vorig jaar verkocht het een Amerikaans onderdeel aan Hawley-Lambert. In 2015 was het stil, maar 2014 was een druk M&A-jaar voor het bedrijf. Het kocht de Spaanse toeleverancier Comet en verkocht Tunturi Fitness en Hercules. Bij de verkoop van Comet kreeg Accell juridisch advies van een team van advocatenkantoor Rutgers & Posch onder leiding van Bas Visée.
 
Bronnen: ANP en M&A Database

Related articles