Accell breekt overnamegesprekken met Pon af

Heerenveense fietsfabrikant Accell Group heeft de verkennende gesprekken met handelsorganisatie Pon over een mogelijke overname afgekapt. Dat meldde Accell dinsdagochtend op haar website.

Pon maakte vorige maand bekend dat het Accell wilde overnemen. Het niet-bindende bod van 32,72 euro per aandeel werd in de tussentijd verhoogd naar 33 euro, exclusief dividend over 2016.

Toch ziet het bestuur van Accell geen heil in een overname. Het moederbedrijf van Batavus en Koga en Sparta vindt dat het bod 'in onvoldoende mate een erkenning van de toekomstige waardecreatie van Accell' is. 

Onvoldoende steun
Interim-topbestuurder Hielke Sybesma ziet daarnaast ook onvoldoende synergievoordelen in een samengaan van beide ondernemingen. Bovendien bleek volgens Sybesma dat niet alle aandeelhouders even happig waren op een deal met Pon. 

Na de mislukte deal wil Accell zich richten op een zelfstandige toekomst. Vorige week maakte de Friese fietsenproducent bekend dat het uit gaat van een omzetsstijging en toename van de operationele resultaten voor dit jaar. Het bedrijf zet in op een grotere productie en verkoop van e-bikes. 

Onaangename verrassing
Voor Pon betekende de mededeling van Accell een onaangename verrassing. "Zeker gezien de inmiddels ruim anderhalve maand durende intensieve gesprekken, waaronder het begin van een boekenonderzoek'', vertelde een woordvoerder aan ANP. Lazard en ING zaten namens Pon op de transactie. Pon zal naar eigen zeggen geen nieuw bod uitbrengen. 

Door de overname zou de grootste fietsenconcern ter wereld ontstaan. Pon verkoopt tien fietsenmerken in onder andere Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten, China en Australië.

 

Gerelateerde artikelen