ABN, ING, De Brauw, KPMG, Clifford Chance, Quore Capital, PWC en Deloitte adviseren bij deal Joop van den Ende

CVC Capital Partners en Joop van den Ende hebben vandaag bekend gemaakt dat CVC Capital Partners 60% van de aandelen overneemt van het door Joop van den Ende opgerichte internationale theaterbedrijf Stage Entertainment. Van den Ende houdt de resterende 40%.
"Stage Entertainment heeft de eerste fase op eigen kracht en zonder grote overnames gerealiseerd," zegt Joop van den Ende. "Met deze nieuwe aandeelhouder is er nu ruimte voor grotere stappen. Wij kunnen de komende vijf jaar groeien van de huidige tien miljoen bezoekers naar 20 miljoen bezoekers per jaar." Met de nieuwe investeerder aan boord, wil het Nederlandse musicalbedrijf uitbreiden naar Europa, Zuid-Amerika en Azië. 
 
De transactie zal naar verwachting in de tweede helft van het jaar worden afgerond. ABN AMRO (Lodewijk Sodderland) en ING (Robert Specken) traden bij deze transactie op als financieel adviseur van Joop van den Ende en De Brauw Blackstone Westbroek (Arne Grimme) als juridisch adviseur. Daarnaast hebben KPMG en PWC op onderdelen geadviseerd.
 
CVC Capital Partners werd geadviseerd door Quore Capital, KPMG, Clifford Chance, Deloitte, OC&C, Ronald van Wechem en Reinout Oerlemans. Het deal team van Joop van den Ende bestond uit Alexandra Schaapveld, Peter Prein en Fleur Mooren-la Bastide.  
Geslaagde deal 
"Het was mooi om Joop van den Ende te mogen adviseren bij zijn samenwerking met CVC", zegt Arne Grimme van De Brauw tegen Mena.nl. "Voor Joop van den Ende is dit toch een belangrijk moment in zijn carrière. Het was een interessante deal waarbij het tot het einde spannend bleef. De transactie biedt Stage Entertainment weer veel nieuwe kansen, vooral op het gebied van internationalisering. Een geslaagde deal voor beide partijen dus." 
 
Stage Entertainment werd 17 jaar geleden opgericht en heeft zich ontwikkeld tot marktleider op het gebied van musicals met meer dan tien miljoen bezoekers per jaar. Inmiddels is Joop van den Ende 73 jaar en wil het door hem opgebouwde internationale musicalbedrijf waar hij zich, samen met zijn vrouw Janine, met grote persoonlijke betrokkenheid voor heeft ingezet, van verdere groei verzekeren. Het partnership met CVC Capital Partners zal een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van verdere groei van de onderneming, aldus het persbericht. 
"Mijn gedrevenheid voor theater en musical in het bijzonder is onveranderd groot maar ik moet, op mijn leeftijd, realistisch zijn en de groei die ik voor mij zie niet alleen willen realiseren," verklaart de Nederlandse ondernemer. Na afronding van de transactie zal Joop van de Ende nog 40% van de aandelen in Stage Entertainment  behouden. 
 
Blijf betrkoken
"Ik blijf de komende jaren niet alleen persoonlijk, maar ook als aandeelhouder nauw betrokken bij Stage Entertainment en zal mij toeleggen op de creatieve ontwikkeling van nieuwe eigen titels voor nationale en internationale markten in de functie van Co-Chairman van de Raad van Commissarissen met als aandachtsgebieden de programmering van musicals, de ontwikkeling van nieuwe titels, aansturing van de relaties met wereldwijde content partners en de strategie van de onderneming."
CVC Capital Partners is een van de grootste investeringsmaatschappijen (ongeveer 60 miljard dollar in beheer) ter wereld en houdt op dit moment in Nederland onder meer belangen in Raet. Als investeerder heeft zij veel ervaring met investeren naast ondernemers, zoals bij VolkerWessels (familie Wessels), Pilot (Haslam family) en Virgin Active (Richard Branson). 
Ivo Lurvink, partner van CVC Capital Partners, laat eten: "Wij onderschrijven de groeipotentie van de live entertainment sector in brede zin en zijn onder de indruk van de positie die Stage Entertainment inneemt op het gebied van musicals. Met deze musicals weet zij een miljoenenpubliek te bereiken, dat naar onze verwachting in de komende jaren nog sterk zal stijgen, onder andere door het uitbreiden van de activiteiten naar nieuwe markten."" 
  
Gerelateerde artikelen