‘ABN Amro stopt met verkoop Stater’

ABN Amro is gestopt met de verkoop van hypotheekdochter Stater. De bank weet geen koper te vinden die de vraagprijs wil betalen.

Dat schrijft het FD op basis van bronnen. De bank startte begin dit jaar het verkoopproces op onder leiding van zakenbankiers van ABN Amro zelf. De bank hoopte Stater voor 225 miljoen van de hand te kunnen doen, maar wist voor dit bedrag geen koper te vinden, aldus het FD. Atos Origin, Tech Mahindra en een aantal private-equitypartijen zouden zich als geïnteresseerde partijen hebben gemeld bij ABN Amro.

Nauwelijks groei

De bank zette in op een verkoopprijs die neerkomt op een ebitda-multiple van ruim 10. Dat bedrag wilden de potentiële overnemers niet betalen. “Er zit nauwelijks groei in Stater”, zegt een betrokkene tegen het FD. “Het is vooral een schaalverhaal, waarbij een grote partij synergievoordelen kan behalen, ook door verder te consolideren.”

Stater handelt de financiële administratie af van hypotheken, van de hypotheekaanvraag tot de laatste aflossing. De grootste klant van Stater is ABN Amro zelf, maar het bedrijf doet ook de administratie van een reeks andere aanbieders, waaronder Van Lanschot, Munt Hypotheken en de Volksbank. 

In 2016, het laatste boekjaar waarover het bedrijf cijfers deponeerde, behaalde Stater een winst van €7,2 mln op een omzet van €164 mln.

Gerelateerde artikelen