ABN AMRO kan in 2014 naar de beurs

Het kabinet vindt een beursgang van ABN AMRO de beste optie en sluit daarmee aan bij de wensen van de bank zelf. In 2014 wordt gekeken of aan de volwaarden is voldaan; ABN AMRO mag zich in de tussentijd gaan voorbereiden op een beursgang. Dat blijkt uit een persconferentie die zojuist na afloop van de ministerraad gegeven is.

Klik hier voor de complete toelichting op de plannen met ABN AMRO (en ASR).

Het kabinet heeft op voorstel van Jeroen Dijsselbloem, Minister van Financiën, een principebesluit genomen over de verkoop van de genationaliseerde bank. Premier Mark Rutte zei daarover: "ABN gaat op termijn terug naar de markt, dat moet binnen een jaar gebeuren."

Het kabinet wil wachten met de verkoop tot de marktomstandigheden beter zijn; alleen dan kan het te verwachten verlies op de verkoop beperkt blijven. Dijsselbloem zei in maart 2013 al dat de marktomstandigheden niet gunstig zijn voor een verkoop. De Staat kocht ABN in oktober 2008 voor 16,8 miljard euro en heeft in de bank inmiddels in totaal 21,66 miljard gestoken. Dat bedrag zal de bank niet opleveren: experts denken eerder aan een bedrag tussen de 10 en 20 miljard.

Dijsselbloem stelde verder dat er een stichting in het leven geroepen wordt om een vijandige overname van ABN AMRO tegen te houden. "Wij willen geen overname waarbij partijen de bank uit elkaar halen en Nederland aan het einde van de dag geen ABN AMRO meer heeft."

Gerelateerde artikelen