ABN AMRO, Houthoff en Simmons adviseren bij overname Orlaco

Stoneridge, een Amerikaanse leverancier van informatiesystemen voor bestuurders van bedrijfsvoertuigen, heeft de overname afgerond van Orlaco, een Nederlandse leverancier van camerasystemen op vrachtwagens, heftrucks en schepen. In totaal, legt de Amerikaanse koper 82,5 miljoen euro neer voor de onderneming uit Barneveld. 

ABN AMRO heeft als M&A-adviseur Orlaco de afgelopen jaren bijgestaan in het  verkennen van strategische alternatieven voor de onderneming en haar aandeelhouders en geholpen in haar zoektocht naar de juiste strategische partner die toegevoegde waarde zou brengen op het gebied van kennis, netwerk en schaal. 

Te klein voor het tafellaken, maar te groot voor het servet
"We zijn te klein voor het tafellaken, maar te groot voor het servet. Vergeleken met multinationals als Bosch en Continental zijn wij echt de allerkleinste. Om het hoge tempo van de ontwikkelingen in onze industrie bij te kunnen houden, voelen we ons comfortabeler onder de vleugels van Stoneridge", licht directeur-eigenaar Van Beusekom toe. 

In 2015 gingen Stoneridge en Orlaco een strategische alliantie aan voor de ontwikkeling van een spiegelvervangingsysteem voor bedrijfsvoertuigen. Orlaco leverde cameratechnologie, Stoneridge leverde kennis op het gebied van bestuurders-informatiesystemen. "Orlaco is een typisch Nederlands hightech productiebedrijf met internationale focus dat door haar sterke groei in een nieuwe fase terecht is gekomen. Een strategische deal als deze is dan een goede optie om de groei te kunnen doorzetten. Wij zien veel interesse van Amerikaanse en Aziatische kopers voor de Nederlandse maakindustrie", zegt Joscha van den Bos die namens ABN AMRO Orlaco bijstond. 

Amerikanen zien de meerwaarde van de Nederlandse kenniseconomie
"Angst dat productie en kennis door deze deal naar de VS verdwijnt is er niet. Amerikanen zien de meerwaarde van de Nederlandse kenniseconomie en de hoogwaardige technologische kennis die hier aanwezig is. Het biedt juist kansen voor uitbreiding van R&D activiteiten in Nederland", vult ABN AMRO collega Aram van Viersen aan. 

Met deze overname, versterken Orlaco en Stoneridge hun samenwerking en bundelen zij hun technologische kennis op het gebied van zicht- en veiligheidssystemen voor oplossingen in de automotive markt die zich langzaam maar zeker ontwikkelt naar autonome voertuigen. 

Orlaco werd op financieel gebied geadviseerd door een team van ABN AMRO bestaande uit M&A-adviseur Joscha van den Bos,Aram van Viersen, Caaj Greebe en Charlot Schutten. Advocaten Jan-Paul van der Hoek, Maurits de Haan, Mark Miedema en Loes Stevens van kantoor Houthoff Buruma voorzagen de verkoper van juridisch advies. 

Advocaten Pieter van Uchelen en Robert Loesch van advocatenkantoren Simmons & Simmons en Tucker Ellis voorzagen de Amerikaanse koper van juridisch advies. Op financieel gebied, werd Stoneridge geadviseerd door Roy Vorhees van het Amerikaanse Donnelly Penman. 

Gerelateerde artikelen