ABN AMRO fintech-fonds: “Investeren vanuit een fonds is veel effectiever”

Ontwikkelaars van financiële technologie (fintech) staan al jarenlang in het middelpunt van de aandacht van investeerders, zowel venture capital (VC) als banken. De Nederlandse grootbanken zetten zwaar in op fintech, zowel vanuit hun eigen IT-organisaties als met accelerator programma’s. ABN AMRO is de enige Nederlandse bank met een eigen investeringsfonds.

Een traditioneel venture-capitalfonds investeert in jonge startups om de aandelen met een mooi rendement weer te verkopen. Dat is niet het doel van het Digital Impact Fund (DIF) van ABN AMRO. Het fonds investeert wel, maar is niet uit op een exit. De investering moet waarde leveren voor klanten en bijdragen aan de operationele activiteiten van de bank. Waarom investeert de bank dan niet gewoon vanuit het bedrijf?

“Investeren is een vak. Als je voor het eerst gaat investeren dan betaal je daar leergeld voor”, zegt Hugo Bongers. Hij is sinds februari verantwoordelijk voor investeringen vanuit het DIF. “Voor ons is investeren core-business. Als je van plan bent om meerdere investeringen te doen is het effectiever om een fonds in te richten. In een fonds kan je de ervaringen van een vorige investering gebruiken voor de volgende investering en risico’s spreiden.” 

Spelen met legoblokjes
Dat betekent niet dat het fonds volledig onafhankelijk opereert. Als Bongers met een ondernemer in gesprek komt en denkt dat de technologie interessant kan zijn voor ABN AMRO, dan haalt hij er iemand van de business bij. “Een fintech-bedrijf kan een interessante toepassing hebben, maar moet wel aansluiten bij de business strategie. Ik weet welke kleur legoblokjes passen bij de bank, maar om ze op elkaar te stapelen moet er support vanuit de business komen.” Een ervaren investeringsmanager heeft ook als voordeel dat hij weet welk soort adviseurs nodig is bij een deal. “We werken hiervoor samen met advocatenkantoren en accountants, maar ook met in IT gespecialiseerde adviseurs indien noodzakelijk.”

Investeren in een fintech pakt Bongers stapsgewijs aan.  “Je maakt eerst afspraken over het maken van een proof of concept. Daar ga je vervolgens samen aan werken. Als het een succes is, dan kan je weer verder praten over de volgende stap”. Bongers behoedt ervoor om te snel stappen te nemen en een bedrijf volledig over te nemen. “Je wil een bedrijf niet klem zetten en de mogelijkheden van een exit beperken. Je moet ook alleen een equity-investering doen als dat meer voordelen oplevert dan als je gewoon klant bent. Bijvoorbeeld als je invloed wilt hebben op de ontwikkeling van de technologie of exclusief toegang wil hebben tot de kennis of ervaring van het bedrijf.” 

Toegang tot geld, klanten en een merk
ABN AMRO heeft 10 miljoen euro opzij gezet voor het fonds, maar daarmee zijn lang niet alle investeringen in fintech gedekt. Het bedrag van een investering van het fonds ligt tussen de 250.000 en 1.500.000 euro. Voor Bongers en Chief Digital Officer Frank Verkerk zijn er veel ontwikkelingen die interessant kunnen zijn voor de bank. Ze kijken onder andere naar toepassingen op het gebied van machine learning, robo- en digital advisory, payment services, lending, blockchain en biometrie.

Naast financiering biedt ziet Bongers andere voordelen voor fintech-ondernemers om samen te werken met het DIF. Zo krijgt de ondernemer mogelijk toegang tot het klantenbestand van de bank, daarbij kan het merk ABN AMRO vertrouwen wekken, waaronder op het gebied van security en wet-en regelgeving. 

De investeringen beginnen hun vruchten af te werpen. Vanuit het DIF is in 2016 geïnvesteerd in het Zweedse fintech-bedrijf Tink, die voor ABN AMRO de Grip-app heeft ontwikkeld waarmee klanten inzicht kunnen krijgen in hun financiële situatie. Daarnaast kunnen klanten van ABN AMRO betaalverzoeken via Tikkie in WhatsApp versturen en kunnen ze iDEAL-betalingen doen met een vingerafdruk. Deze twee activiteiten liggen buiten het fonds. De bank is afgelopen jaar ook gestart met het aanbieden van de mogelijkheid om te beleggen via haar app. Wanneer Bongers komt met een volgende investering? “Daar kan ik nog niets over zeggen, maar er zitten meerdere investeringen in de pijplijn.”

Bezoek ook de Dutch Fintech Awards op 21 april >>> 

Lees ook:
Rabo-bankier Hugo Bongers hoofd fintechfonds ABN AMRO

ING-bankier: Agile werken noodzakelijk voor succes in fintech
 

Gerelateerde artikelen