ABN AMRO en NautaDutilh adviseren bij grootste Chinese overname in Nederland

ABN AMRO en advocatenkantoor NautaDutilh adviseren de aandeelhouders van handelsbedrijf Nidera bij de verkoop van een meerderheidsaandeel van 51% aan het Chinese staatsbedrijf COFCO. De dealwaarde is niet bekendgemaakt, maar volgens een bron van persbureau Bloomberg waardeert de overname heel Nidera inclusief schulden op 2,9 miljard euro. Dat komt neer op een dealwaarde van 1,4 miljard euro. Daarmee is het waarschijnlijk de grootste Chinese overname van een Nederlands bedrijf ooit.
"Het was een prachtige transactie en Nidera kon rekenen op een gezonde belangstelling", zegt Hugo Peek, head of CFCM bij ABN AMRO. Hij geeft leiding aan het team van ABN AMRO en werkt samen met Ernst-Jan Beltman, Jan Luzak, Richard White, Ruben Moses en Pauline Spaan. De deal is koren op de molen van ABN AMRO. Energy, commodities en transportation (ECT) is een kerngebied van ABN AMRO. Het ECT-team telt 350 professionals met 24 nationaliteiten. Het team is wereldwijd aanwezig op twaalf locaties. 
Het team van advocatenkantoor NautaDutilh staat onder leiding van Hein Hooghoudt. Hij werkt samen met John Allen, Wijnand Bossenbroek, Lieke van der Velden, Thijs Olthoff, Philippine van Leeuwen, Barbara Nijs, Ernst van der Touw, Olaf Baks en Matthijs Noome.
Grootste Chinese overname
Met 1,4 miljard is de Nidera-deal de grootste overname van een Nederlands bedrijf door een Chinese partij. De laatste de grootste deal staat op naam van Hutchison Wampoa uit Hongkong. Het bedrijf kocht in 2002 voor 1,2 miljard euro Kruidvat Groep. In 2013 kocht Cheung Kong voor 943 miljoen euro het Rotterdamse afvalverwerkingsbedrijf AVR.
In de geschiedenis van Nidera is de deal uniek. Het bedrijf bestaat bijna honderd jaar, is altijd in private handen gebleven en heeft nooit een meerderheidsaandeel verkocht aan een ander bedrijf. Door de breuk met het verleden heeft het bedrijf nieuw kapitaal om te investeren in verdere groei in onder meer Brazilië en China. COFCO heeft het voordeel dat het betere toegang heeft tot Nidera’s handelsnetwerk en de snel groeiende zaden business. 
Ton van de Laan, de CEO van Nidera, ziet in de deal een mooie mogelijkheid om te groeien. "De Chinese en Aziatische markten zijn heel belangrijk voor Nidera. We waren op zoek naar een sterke partner om mee te investeren in toekomstige groei. Het partnership met COFCO is de ideale keuze voor Nidera en is in het voordeel van beide partijen." CEO Crank Ning van COFCO ziet in de deal een belangrijke stap in de strategie om een wereldwijde speler te worden in de landbouwindustrie.
COFCO is een Chinees staatsbedrijf en produceert en verhandelt graan, olie en voedingsmiddelen. Het is de grootste speler in China en telt in totaal 120.000 medewerkers. COFCO is wereldwijd actief op de overnamemarkt. In 2011 kocht COFCO de Australische suikerproducent Tully Sugar voor ongeveer 145 miljoen US dollar. Het Chinese bedrijf kocht ook wijngaarden in Chili en Frankrijk. 
Nidera is wereldwijd actief in de handel van commodities en landbouwproducten. Het Rotterdamse bedrijf heeft een jaaromzet van 17 miljard US dollar. Het handelsbedrijf is actief in 18 export en import markten en importeert en distribueert producten naar meer dan zestig landen wereldwijd. 
Gerelateerde artikelen