ABN AMRO adviseert RvC bij ‘pre-pack’ doorstart Heiploeg

ABN AMRO adviseert de raad van commissarissen bij de 'pre-pack' doorstart garnalenverwerker Heiploeg onder de vleugels van Parlevliet & Van der Plas (P&P). Heiploeg was sinds 2012 in handen van een consortium van banken, waaronder ABN AMRO, Rabobank, Friesland Bank en Landsbanki. Het consortium kocht de garnalenverwerken van private equitybedrijf Gilde.
“Bij het deal was een grote groep adviseurs betrokken, maar die worden niet bekend gemaakt”, aldus een woordvoerder van Heiploeg. De banken Heiploeg bezitten zouden wel actief zijn betrokken bij de deal, maar hadden niet allemaal officiële adviesrol. Bij het faillisement en de doorstart van Heiploeg is gebruik gemaakt van een pre-pack. Dit is een toepassing van het insolventierecht waarbij voorafgaand aan een dreigend faillissement een doorstart ná het faillissement voorbereid. Hiermee kan een doorstart van op zichzelf gezonde bedrijfsonderdelen worden bereikt. In dit proces hadden drie partijen een bod uitgebracht waar P&P uiteindelijk van is overgebleven. Zo kon gelijk met de bekendmaking van het faillissement de doorstart worden bekend gemaakt.
 
Hill + Knowlton, ABN AMRO en Dorhout Advocaten 
De adviseurs van de Raad van Commisarisssen en de betrokken curatoren zijn wel bekend gemaakt. Executive director Jorn van Etten geeft leiding aan het team van ABN AMRO. Hij werkt samen met Onno Groeneveld, Wouter Giard en Caaj Greebe. Pieter Lettinga en Gerard Breuker van Dorhout Advocaten zijn aangesteld als curatoren om het faillisement te begeleiden. 
 
Hill + Knowlton Strategies heeft Heiploeg geadviseerd voor wat betreft de communicatie (strategie en uitvoering) aan relevante stakeholders bij de prepack (van eigen medewerkers, klanten, leveranciers tot aan de burgemeester van Zoutkamp) verkoop aan Parlevliet en Van der Plas. Het Hill+Knowlton team, bestaande uit Tanno Massar (lead) en Erika Voulon, heeft de directie daarnaast begeleid bij diverse media interviews (dagbladen, radio, tv, zowel nationaal als lokaal). 
In de afgelopen jaren kampte Heiploeg met een schuldenlast van 130 miljoen euro en leed miljoenenverliezen. Het bedrijf is er onvoldoende in geslaagd de organisatie en het kostenniveau aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden. Heiploeg kwam verder in de problemen als gevolg van een boete van 27 miljoen euro opgelegd door de Europese Commissie, waartegen Heiploeg in beroep is gegaan. Volgens het bedrijf is continuïteit ook zonder de boete in de bestaande vorm niet langer mogelijk.
 
Toekomst 
Heiploeg is één van Europa´s grootste spelers in de import, verwerking en verkoop van garnalen zet de activiteiten voort in afgeslankte vorm onder de naam Heiploeg International. Het nieuwe bedrijf zal dan onderdeel gaan uitmaken van de internationale visserij / visverwerkingsonderneming Parlevliet & Van der Plas.
 
De werkgelegenheid van circa 300 mensen in Groningen blijft dankzij de doorstart behouden. De Belgische dochter Morubel gaat zelfstandig verder. Vanmorgen sprak de Rechtbank van Noord-Nederland het faillissement uit over de Nederlandse activiteiten van Heiploeg, dat al geruime tijd financieel in zwaar weer verkeerde. De doorstart heeft geen gevolgen voor de klanten van Heiploeg.
 
Parlevliet & Van der Plas heeft zijn hoofdkantoor in Katwijk (Zuid-Holland), met dochterondernemingen in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Litouwen. Het bedrijf bestaat sinds 1949 toen het begon met de haringhandel in Nederland. Vandaag heeft het familiebedrijf 1500 medewerkers in dienst en is het over de hele wereld met eigen schepen actief in de vangst, handel en verwerking van vele vissoorten, waaronder haring, makreel en kabeljauw.
 
Directeur Edo Abels betreurt het faillissement van Heiploeg maar is positief over de vooruitzichten van het nieuwe bedrijf: “Vandaag is een dag met een dubbel gevoel voor ons. We betreuren het zeer dat wij afscheid moeten nemen van een flink aantal gewaardeerde collega’s. Het goede nieuws is dat we verder kunnen met het merendeel van de collega’s als onderdeel van het financieel gezonde en stabiele Parlevliet & Van der Plas. Positief is ook dat wij gewoon kunnen blijven leveren aan onze klanten en de consument onze garnalen niet hoeft te missen.”
Directeur Diek Parlevliet van P&P ziet veel voordelen in de overname. “Met de overname versterken wij ons businessmodel door de kennis en ervaring van beide bedrijven te combineren over de visserij en de verwerking en marketing van visproducten. Het assortiment van P&P wordt als gevolg van de overname uitgebreid met garnalen.”
 
Gerelateerde artikelen