AB Inbev looft bonus van 350 miljoen dollar uit bij 100 miljard omzet

Kan het nog groter? De grootste bierbrouwer ter wereld wacht nog bij toezichthouders op goedkeuring voor zijn overname van de nummer twee, maar heeft zichzelf alweer een nieuw doel gesteld. Namelijk de 100 miljard dollar omzet behalen, waarschijnlijk met nóg meer overnames.

Dankzij een wild overnamepad is AB Inbev de grootste brouwer ter wereld geworden. Jo van Biesbroeck, tot september 2015 de Chief Strategy Officer van AB Inbev, vertelde vorige maand op het Corporate Finance Summit dat de omzet van de brouwer tussen 2004 en 2014 steeg van 10,6 miljard dollar naar 47 miljard dollar, terwijl de EBITDA groeide van 2,6 miljard naar 18,5 miljard dollar. 

De laatste overname is die van SAB Miller, de op een na grootste brouwer. Deze wacht alleen nog op goedkeuring van de toezichthouders. Als de omzet van SAB Miller wordt opgeteld bij die van AB Inbev, stopt de teller van de toekomstige groep op circa 60 miljard dollar. 

De Belgisch-Braziliaanse firma met biermerken als Stella, Budweiser en Becks, heeft zich een nieuw doel gesteld, schrijft De Tijd. Dat is tegen 2020 de omzet verhogen naar 100 miljard dollar. Dat betekent dat er nog zeker 40 miljard dollar bij moet.

Bonus van 350 miljoen 
Om de managers te commiteren aan deze missie, looft de multinational een aandelenbonus van 350 miljoen dollar uit aan het personeel als deze missie wordt behaald.

Gezien de autonome groei van AB Inbev al jaren ongeveer een paar procent bedraagt en de biermarkt redelijk verzadigd lijkt, zal deze groei toch echt moeten komen van nóg meer overnames.  

Kan een bedrijf te groot worden? Van Biesbroeck legde op de het Summit uit dat het verzadigingspunt gelijk ligt aan het verzandingspunt. "Als er verstarring optreedt en het ondernemerschap in de organisatie verdwijnt, is de maximale grootte bereikt."

Dat lijkt bij AB Inbev nog niet het geval te zijn. 

 

Gerelateerde artikelen