Aantal overnames blijft dalen in Q2 2019

Last modified: 20 juli 2023 13:24
Er worden steeds minder overnames gedaan in Nederland en private equity trapt op de rem in het tweede kwartaal van 2019.

In het tweede kwartaal zijn 187 bedrijven door de dealroom gegaan: een daling van 11 procent ten opzichte van Q1 en 15 procent minder dan het tweede kwartaal van een jaar geleden. De laatste keer dat het aantal deals zo laag is geweest was het vierde kwartaal van 2016.

 

Een van de redenen van de daling in aantal deals is de afgenomen activiteit van private equity (PE). In het eerste kwartaal was bij 33 procent van de deals een PE-investeerder betrokken. In het tweede kwartaal nam dit af tot 29 procent. Enkele investeerders nemen pas op de plaats. Zo liet AAC Capital weten (in gesprek met het FD) dat ze niet naar de markt gaan voor een nieuw fonds, omdat de prijzen van bedrijven hoog liggen.

 

Miljarden uit Bermuda

De dealwaarde is minder hard gedaald dan het aantal deals. In Q2 is er ruim 16 miljard euro geïnvesteerd in overnames. Een daling van één procent ten opzichte van Q1 en 20 procent ten opzichte van tweede kwartaal van 2018. De afgelopen vijf jaar is de dealwaarde niet zo laag geweest als in dit kwartaal. 

Een zesde van de totale dealwaarde van Q2 komt uit Bermuda. De grootste deal van het tweede kwartaal (en eerste halfjaar) is de overname van Vivat voor 2,6 miljard euro. Verzekeraar Anbang moest op last van de Chinese overheid al haar buitenlandse bezittingen verkopen, waaronder het Amstelveens-Utrechtse Vivat. De Bermudaanse verzekeraar Athora sloot een pact met de NN Groep. Athora kocht heel het bedrijf en verkocht daarna de schadeverzekeringen door aan NN voor 416 miljoen euro. 

Minder overnames over de grens

Er zijn in het tweede kwartaal ook minder grensoverschrijdende deals gedaan. In Q1 was bij 50 procent van de deals een buitenlandse partij betrokken. In Q2 nam dit af tot 44 procent. Nederlandse bedrijven hebben (in het eerste halfjaar) de meeste (outbound) deals gedaan in de Verenigde Staten en vice versa. De Amerikanen staan voor: 23 keer heeft een Amerikaans bedrijf een Nederlandse target gekocht en bij tien deals ging een Nederlander op jacht in Amerika. 

 

Related articles