Aantal fusies en overnames daalt met een kwart

Bedrijven zuinig om een eventuele recenssie het hoofd te kunnen bieden.

De waarde van aangekondigde deals is in het tweede kwartaal gedaald met 25,5 procent op jaarbasis, tot een waarde van ongeveer 1 biljoen dollar. Dit blijkt uit gegevens van databedrijf Dealogic. Volgens financieel analisten houden bedrijven hun kruit droog om een eventuele recessie te kunnen opvangen. “Het komt wel weer, maar het is nog niet zover", zo citeert persbureau Reuters lison Harding-Jones, hoofd EMEA M&A van Citigroup.

In de VS daalden de fusies en overnames in het tweede kwartaal met een waarde van 40 tot 456 miljard dollar. In het Verre Oosten ging het aantal deals met tien procent achteruit. 

Alleen in Europa bleven de deals op peil. De waarde ervan steeg met 6,5 procent in het tweede kwartaal. Dit is vooral te danken aan private equity-deals, waaronder een overnamebod van 58 miljard euro door de familie Benetton en het Amerikaanse buy-outfonds Blackstone op Atlantis, een Italiaans bedrijf in infrastructuur.

Wereldwijde zakten de waarde van noteringen in het tweede kwartaal met 84 procent tot 33 miljard dollar. Die waarde kwam tot stand door 274 bedrijven die probeerden geld op te halen via een beursintroductie. In hetzelfde kwartaal vorig jaar waren er nog 852 bedrijven die naar de beurs gingen. "Het is onwaarschijnlijk dat we de komende kwartalen een groot aantal megadeals en buy-outs zullen zien”, zegt Marc Cooper, CEO van het Amerikaanse adviesbureau Solomon Partners.

 

Gerelateerde artikelen