Aandeelhouders Nederlands deel Unilever stemmen over verhuizing

De aandeelhouders van het Nederlandse deel van Unilever mogen zich uitspreken over het plan van de producent van levensmiddelen en consumentengoederen, om op papier een volledig Brits bedrijf te worden.

Het bedrijf achter merken als Zwitsal, Magnum en Dove kondigde in juni de verhuisplannen aan, nadat eerdere plannen om een Nederlands bedrijf te worden stuk waren gelopen op verzet van de Britse aandeelhouders.

Unilever bestaat nu nog officieel uit twee bedrijven: een Nederlandse vennootschap waarvan de aandelen aan de beurs in Amsterdam worden verhandeld en een Britse tak met een notering in Londen. Dat levert extra rompslomp op en Unilever wil slagvaardiger kunnen opereren. Dat besluit nam het bedrijf toen het enkele jaren geleden een ongevraagde overnamepoging door Kraft Heinz wist af te wenden.

Van de aandeelhouders verwacht Unilever nu geen weerstand. Nederlandse politici zijn minder te spreken over de plannen waardoor de staatskas de nodige dividendbelasting misloopt. GroenLinks kwam met een plan om het bedrijf een verhuisboete op te leggen in de vorm van een soort eindafrekening. Unilever-topman Alan Jope denkt niet dat die wet mag worden ingevoerd.

(ANP)

Gerelateerde artikelen