J.P. Morgan: deals laten zich niet dwarsbomen door politiek

De vooruitzichten voor M&A in 2017 zijn rooskleurig. Wereldwijd ligt er een bruisend dealjaar in het verschiet, ondanks verregaande protectionistische plannen van globale supermachten. Dat is de visie van de Amerikaanse bankgigant J.P. Morgan.

Als we vooraanstaande binnen- en buitenlandse media mogen geloven, dan dondert en bliksemt het all around the world. Met de installatie van Donald Trump zijn internationale handelsverdragen als TTIP ten dode opgeschreven, terwijl ook China ingrijpende protectionistische maatregelen neemt om een gevorderde kapitaaluitstroom tegen te gaan. Grote politieke maatregelen met mogelijk nog grotere economische implicaties.

Wereldwijde M&A-markt
Toch hangt de vlag er niet zo somber bij. In fusie- en overnameland althans niet. Volgens M&A-hoofd Brian Gu bij J.P. Morgan in de regio Azië-Pacific zijn de vooruitzichten zelfs bemoedigend. Een reeks bepalende factoren, zoals de lage rentestand, zullen het doen van deals blijven verspoedigen. Bovendien vaart het optimisme wel op het solide vertrouwen in de M&A-markt, zo vertelde Gu afgelopen maandag aan het businesskanaal van de Amerikaanse zender CBNC. 

Vorig jaar werd er volgens bankreus wereldwijd zo’n 3,7 biljoen euro door M&A-deals gedraaid, een ruime 800 miljard minder dan in 2015, maar nog steeds goed voor het derde meest succesvolle jaar ooit.

Nederlandse deals
En de Nederlandse deals wereldwijd (i.e. transacties met een Nederlandse target, koper of verkoper)? Die schommelen al drie opeenvolgende jaren tussen de 600 en 700 stuks, met waardes van 123 miljard in 2014, 218 miljard in 2015 en vorig jaar 147 miljard euro. 


Aantallen transacties en waardes van Nederlandse makelij in de afgelopen drie jaar *

De Nederlandse tak van J.P. Morgan, met M&A-teamleader Cassander Verwey, adviseerde afgelopen jaar onder meer bij de miljardenovername van Delta Lloyd door NN. 

Vooruitzicht
Het optimisme voor 2017 hoeft daarom ook niet te lijden onder bijvoorbeeld de onlangs ingevoerde controles door China op kapitaaluitstroom naar het buitenland. Volgens J.P. Morgan-bankier Gu zullen de restrictieve maatregelen hun uitwerking doen, maar de Chinese regering zal het aantal cross-border transacties niet altijd kunnen dwarsbomen.

“De focus [van de Xi Jinping-regering] ligt op het elimineren van kapitaaluitstroom naar andere landen, niet op het stoppen van strategische transacties”, aldus Gu. Het M&A-hoofd ziet de belangrijkste trend zich nog altijd rondom healthcare bewegen. Er zullen naar zijn inschatting weer grote farma-deals gesloten worden. Ook sectoren als Technology, Media en Telecommunications (TMT) gaan het druk krijgen, evenals financiële instituties. 

*MenA Insight is de nieuwe datatool van de M&A Community. Insight is gebaseerd op de M&A Database. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen