8 vragen aan Casper Hamersma (DLA Piper) over de verkoop van visvoerbedrijf INVE Aquaculture (310 miljoen euro)

De private equity takken van Rabobank en RBS hebben afgelopen december hun deelneming INVE Aquaculture, een Nederlands visvoerbedrijf, verkocht voor 310 miljoen euro aan het veel kleinere Benchmark, een beursgenoteerd Brits dierenvoedingsbedrijf. Casper Hamersma, als advocaat betrokken bij de deal, beantwoordt kort 8 vragen.
In de zomer van 2008 namen Rabobank en RBS een meerderheidsbelang in INVE Aquaculture. Deze ‘overname’ was geboren uit nood. Het Belgisch-Nederlandse visvoerbedrijf kon niet meer voldoen aan de financieringsverplichtingen van Rabo en RBS, waardoor de twee banken besloten om het vreemd vermogen van INVE om te zetten in eigen vermogen. Operationeel draaide het bedrijf goed, meldde De Standaard destijds, alleen het bedrijf was volgeladen met schulden. 
Inmiddels heeft het bancaire duo de specialist in visvoer kennelijk financieel gezond weten te maken. Rabo Private Equity en RBS huurden afgelopen mei het kantoor Rothschild in om een koper te vinden. Dat is vorige maand gelukt. Benchmark, een beursgenoteerde dierenvoedingsbedrijf uit Oxford, koopt INVE voor omgerekend 310 miljoen euro. Het gaat om een ‘reverse take over’ aangezien de koper ongeveer de helft kleiner is dan het target.
 
Bijzonder is dat Rabobank op drie manieren bij de deal is betrokken. Ten eerste als eigenaar (Rabo Private Equity), ten tweede als adviseur bij de deal (voor de koper) en ten derde als financier van de deal (verstrekking krediet aan Benchmark). 
Casper Hamersma, M&A-advocaat bij DLA Piper, adviseerde INVE bij de deal, tezamen met een team van Houthoff. M&A Community stelt Hamersma acht vragen.

Waarom besloot Rabo het bedrijf begin dit jaar te verkopen? 
"Rabobank en RBS, de twee aandeelhouders van INVE Aquaculture, vonden, na de onderneming een geruime tijd in portefeuille te hebben, de tijd rijp om een exit te realiseren."
  
Hoeveel gegadigden waren er in het auction proces? 
"Er waren meer dan 20 gegadigden in het auction proces met een gezonde verhouding tussen strategische en financiële bieders."
 
Waarom is het uiteindelijk Benchmark geworden? 
"De uiteindelijke keuze is gemaakt op basis van prijs, voorwaarden van de transactie en continuïteit van de onderneming."
 
De koper betaalt plusminus 14 maal de winst. Is dat niet erg hoog?  
"Zoals aangegeven in het persbericht van Benchmark verwacht Benchmark met de gecombineerde groep significante wereldwijde synergieën te behalen."
 
Er is sprake van een reverse take over. Kunt u daar iets meer over vertellen? 
"De overname door Benchmark van Inve Aqua wordt door de UK AIM-listing rules (waaraan Benchmark onderworpen is) gezien als een ‘reverse take-over’. Deze kwalificatie is het gevolg van de significante omvang van de transactie en de target groep in verhouding tot de omvang van Benchmark."
 
Wat vond u verder bijzonder aan het M&A-traject? 
"Bijzonder aan dit M&A traject was de enorme reikwijdte van het traject, niet alleen de tijdspanne van het veilingproces en het grote aantal betrokken jurisdicties maakte deze transactie uitdagend, ook het aantal partijen en belangen was groot en divers. Gaandeweg het proces kwam alles en iedereen steeds meer samen en dit monde uiteindelijk uit in een closing een dag voor de jaarwisseling. Dit samenspel zorgde voor een voortdurende dynamiek die op geen enkel moment indutte; iets wat deze transactie in onze ogen bijzonder heeft gemaakt."
 
Rabobank zit drieledig in het proces: als adviseur, als financier van de deal en als verkoper. Is er niet sprake van belangenverstrengeling? 
"Nee, van belangenverstrengeling is op geen enkel moment sprake geweest. De belangen zijn vanaf het begin af aan strikt en streng gescheiden gehouden om onafhankelijkheid van besluitvorming te waarborgen. Naast de interne ‘Chinese walls’ die waren opgericht binnen Rabobank, waren RBS (als meerderheidsaandeelhouder van INVE Aquaculture) en de betrokken adviseurs (Rothschild en DLA Piper) ook altijd waakzaam op de strikte scheiding van belangen."     
 
Enkele slotwoorden? 
"Wij wensen INVE Aquaculture, het management en Benchmark veel succes in het verder uitbouwen van haar business."
 
Gerelateerde artikelen