30% minder overnames door Britse investeerders in Europa

Het aantal overnames door Britse overnemers van continentale Europese bedrijven daalde vorig jaar met 30%, van 488 in 2019 tot 342 in 2020. Dit blijkt uit onderzoek van het financiƫle en strategische adviesbureau Accuracy.

Accuracy zegt dat bezorgdheid over de mogelijke impact van een no-deal Brexit Britse bedrijven vorig jaar ervan weerhield om Europese bedrijven te kopen. De schok voor de economie als gevolg van de lockdown van Covid-19 droeg ook bij tot een afname van het aantal deals in Europa. De reisbeperkingen van Covid-19 tussen het VK en het vasteland van Europa maakten het ook moeilijker voor leidinggevenden in het VK om oog in oog te komen met mogelijke 'targets' op het vasteland van Europa.

De risico's die een mogelijke Brexit zonder deal met zich meebrengt, zoals het beperken van het vrije verkeer mensen tussen het VK en de EU, zorgden ervoor dat de dealactiviteit vertraagde. Dit werd verergerd door onzekerheid over mogelijke verschillen tussen Britse en EU-wetten vanaf 1 januari 2021 en wat dat zou betekenen voor bedrijven. Bovendien zijn enkele Europese professionals met ervaring in het adviseren van Britse bedrijven over fusies en overnames in Europa de afgelopen jaren als gevolg van de Brexit verhuisd van Londen naar het vasteland van Europa. Dit heeft het moeilijker gemaakt voor sommige Britse bedrijven die overnames willen doen op het continent, omdat het nu moeilijker is om de juiste contacten en verwijzingen te vinden om een deal te helpen sluiten.

Uit het onderzoek van Accuracy blijkt ook dat overnames in Europa door Britse private-equityfondsen beter standhouden dan die door Britse bedrijven als geheel. Het aandeel overnames door Britse PE-huizen steeg van 43% in 2019 naar 47% in 2020. Het aantal deals door Britse PE-fondsen daalde met een kleinere 23% van 209 in 2019 naar 160 in 2020. De financiële vuurkracht die PE fondsen tot hun beschikking hebben gesteld, hebben hen in staat gesteld door te gaan met overnames waar strategische partijen terughoudender waren.
 

Gerelateerde artikelen