30 miljoen naar investeringsfonds voor Nederlandse bedrijven

Invest-NL en het Europees Investeringsfonds (EIF) investeren 30 miljoen euro in het Nederlands MKB-fonds van Fresh Funds. Het fonds met een totaal beoogd volume van 50 miljoen euro is bedoeld om de groei van het Nederlandse MKB te stimuleren. 

Het Fresh Closed SME Fund zal voornamelijk investeren in groei, innovatie, verduurzaming en digitalisering en zo actief bijdragen aan het behoud en verdere ontwikkeling van Nederlandse scale-ups, familiebedrijven en het reguliere MKB. Het biedt investeerders een sterk gediversifieerde portefeuille van leningen met bedragen variërend van een ton tot 1,25 miljoen euro.

Invest-NL en het Europees Investeringsfonds (EIF) investeren 30 miljoen euro in het Nederlands MKB fonds van Fresh Funds. Het fonds met een totaal beoogd volume van 50 miljoen euro is bedoeld om de groei van het Nederlandse MKB te stimuleren. 

Het fonds zal voornamelijk investeren in groei, innovatie, verduurzaming en digitalisering en zo actief bijdragen aan het behoud en verdere ontwikkeling van Nederlandse scale-ups, familiebedrijven en het reguliere MKB.

Al voor de officiële lancering was het grootste deel van het beoogde bedrag van 50 miljoen euro opgehaald in de vorm van toezeggingen. Maar voor institutionele investeerders en professionele beleggers is er nog ruimte beschikbaar om in te schrijven in het fonds. Zij investeren via dit fonds in Nederlandse bedrijven. 

 De selectie van de leningen is uitbesteed aan Voordegroei. Deze partij heeft jarenlange ervaring in het selecteren en analyseren van MKB-leningen. De investering wordt gedaan in het kader van de mandaten van het Europees Garantiefonds en het Dutch Alternative Credit Instrument (DACI). Daarnaast maken investeerders van OHV Vermogensbeheer en van Voordegroei de lancering van het fonds mogelijk. 

De investering van Invest-NL en het EIF vindt plaats in het kader van het Dutch Alternative Credit Instrument (DACI)-initiatief, dat onlangs door de Nederlandse regering, Invest-NL en het EIF is gelanceerd. DACI investeert in schuldfondsen met als doel toegang te verschaffen tot alternatieve financieringsbronnen voor Nederlandse MKB’ers, voornamelijk via non-bancaire financiers. Deze investering van Invest-NL en het EIF in het kader van het DACI-initiatief komt volledig ten gunste van het Nederlandse MKB.

De investering wordt gedaan in het kader van de mandaten van het Europees Garantiefonds en het Dutch Alternative Credit Instrument (DACI). Daarnaast maken investeerders van OHV Vermogensbeheer en van Voordegroei de lancering van het fonds mogelijk. 

 

Gerelateerde artikelen