Onmisbare trends voor PE/VC-investeerders in 2024

De tweede editie van 0100 Conference Europe brengt meer dan 1000 LP’s en GP’s samen.

De afnemende kans op een wereldwijde recessie, in combinatie met de zich ontwikkelende renteverhogingcyclus en een reset van de marktwaardering positioneert de vooruitzichten voor 2024 gunstiger dan in het voorgaande jaar. Dit consensus-sentiment vindt weerklank bij investeerders en zal naar verwachting de discussies aanwakkeren tijdens de komende ‘0100 Conference Europe 2024’, die van 16 tot 18 april in Amsterdam plaatsvindt.

“De IPO-markt vertoont alle tekenen van verbetering nu de omgeving voor het sluiten van transacties toeneemt. Hopelijk kijken we uit naar een jaar van geleidelijk herstel na de neergang in 2023. Private equity is goed gepositioneerd om te profiteren van deze aantrekking en met aanzienlijke reserves aan droog kruit wat klaar staat om te worden ingezet door fondsbeheerders”, benadrukt Natasha Franks, hoofd Client Reporting bij Alpha Associates in Zürich.

Binnen de goede vibes voor 2024 benadrukt Ricardo Miró-Quesada, Partner bij Arcano Partners, de nog te verwachten vooruitzichten in de secundaire markt. “Secondaries in private equity zullen een nog grotere kans worden, aangezien het gebrek aan liquiditeit en exits via traditionele routes in 2024 aanhoudt. We hebben nog maar het topje van de ijsberg gezien in secondaries.”

Naast de optimistische vooruitzichten staan de aanhoudende wereldwijde onrust en escalerende conflicten, de nog niet ontdekte sociale implicaties van AI (zowel de positieve als de negatieve aspecten) en de groeiende noodzaak voor investeerders om prioriteit te geven aan ESG- & impact doelstellingen hoog op de agenda.

Deze onderwerpen zullen ook aan bod komen tijdens het komende evenement, dat een deelname verwacht van meer dan 1000 private equity- en durfkapitaal professionals, samen met meer dan 700 Limited Partners (fonds investeerders) en General Partners (fondsbeheerders), met inzichten van een divers panel van meer dan 120 sprekers. “In deze zeer dynamische sector zien we van conferentie tot conferentie snelle veranderingen. Ons doel is om investeerders voortdurend op de hoogte te houden en met elkaar in contact te brengen, door ruimte te creëren voor periodieke en diepgaande gesprekken”, zegt Pavol Fuchs, CEO van Zero One Hundred Conferences.

Wereldwijde onrust en geopolitieke kwesties
Het begin van 2024 wordt gekenmerkt door wereldwijde conflicten en geopolitieke crises, die de bezorgdheid onder beleggers aanwakkeren. Nicolò Miscioscia, Partner en Hoofd Private Markets bij Decalia, wijst op een “verontrustende gewenning aan bestaande en toekomstige gewapende conflicten.” Deze bezorgdheid klinkt ook door bij Marc de Kloe, Partner bij Theta Capital Management, die zich ongerust toont over de komende twaalf maanden, en verwijst naar “wereldwijde onrust en escalatie van conflicten.”

De twee gezichten van AI
Nicolò Miscioscia, die een van de uitdagingen van dit jaar omschrijft als het ‘nog niet in kaart gebrachte terrein van de sociale impact van AI’, benadrukt de genuanceerde aard van de tool die zowel positieve als negatieve uitkomsten kan hebben. Natasha Franks gaat hier verder op in: “Kunstmatige Intelligentie is ook klaar om verder te integreren in bedrijfsactiviteiten in de hele sector en biedt potentieel voor meer efficiëntie in portefeuillebeheer.”

ESG- en impactdoelstellingen
2024 wordt het jaar waarin impactfondsen zullen groeien en ESG-rapportagemogelijkheden zullen consolideren, nu de druk van de regelgeving in Europa zich begint te manifesteren. “Dit jaar voeren we onze derde jaarlijkse ESG-rapportagecampagne, naast de verhoging van ons SFDR Artikel 9 Impact Fund-of-Funds. In het afgelopen jaar zijn de ESG-rapportagestandaarden snel volwassen geworden, van een aanvullende oefening tot een sectorbrede verplichting, en we zijn blij om deze trend terug te zien in de voortdurende verbetering van onze fondsbeheerders”, zegt Natasha Franks van Alpha Associates.

Het Spaanse Arcano Partners heeft hier ook iets over te zeggen. “We hebben onlangs ons tweede private equity impactfonds gelanceerd dat voornamelijk investeert in drie thema’s: gezondheidszorg en welzijn, kwaliteitsonderwijs en decarbonisatie. Dit fonds richt zich op investeringen in fondsen en bedrijven die naast een aantrekkelijk financieel rendement ook een sociale en milieu-impact genereren”, licht Ricardo Miró-Quesada toe.

In het geval van Decalia richt de Zwitserse investeringsmaatschappij zich momenteel op de lancering van een klimaatgericht programma binnen haar ‘GPs Acceleration’ model. De tweede editie van 0100 Conference Europe zal meer dan 1000 senior private equity/ venture capital executives, fondsinvesteerders, fondsbeheerders en experts uit de sector samenbrengen. Verneem uit eerste hand van de meest invloedrijke stemmen uit heel Europa op 16, 17 en 18 april 2024 in het Leonardo Royal Hotel te Amsterdam (adres: Paul van Vlissingenstraat 24, 1096 BK Amsterdam). Registreer u hier.

Gerelateerde artikelen