Marktlink Capital sluit tweede VC-fonds af met tachtig miljoen

Marktlink Capital sluit ook haar vierde PE-fund-of-funds af met een toezegging van 300 miljoen euro.

Op de foto (vlnr): Marktlink Capital partners Jaap Vriesendorp en Bouke Marsmanikkeling

Marktlink Capital heeft met succes de inschrijving voor haar tweede venture capital fund-of-funds afgesloten, met een toezegging van tachtig miljoen euro door circa 150 private investeerders binnen zes maanden.

Dit tweede fonds volgt op het eerste succesvolle fonds uit 2022. Veel investeerders uit het eerste fonds hebben opnieuw geïnvesteerd vanwege de toegang tot top venture capital-fondsen in Europa en Noord-Amerika.

Het nieuwe fonds hanteert een vergelijkbare strategie als het eerste, met een focus op uitzonderlijke fondsen. “Er zijn duizenden VC-fondsen, maar er zijn maar een paar die het structureel goed blijven doen”, zegt Bouke Marsman, partner bij Marktlink Capital. “Binnen venture capital blijven goede fondsen jaar op jaar goed presteren. 85 procent van de Unicorns (bedrijven met een waardering van meer dan een miljard) is in handen van slechts vijf procent van de fondsen.”

Marsman vervolgt: “Slechts 0,5 procent van de bedrijven groeit uit tot een Unicorn, maar van de bedrijven in ons portfolio hebben er tien die status. Dat is relatief veel, zeker als je bedenkt dat we pas anderhalf jaar bezig zijn. De resultaten zijn tot nu toe in lijn met onze verwachtingen.”

Marktlink Capital speelt ook in op technologische trends zoals AI, met investeringen in gespecialiseerde fondsen zoals Saga Ventures en Europese AI-kampioen Mistral.

Gelijktijdig met dit venture capital fonds, sloot Marktlink Capital ook haar vierde private equity fund-of-funds af met een toezegging van 300 miljoen euro, wat de stijgende interesse in fund-of-funds onderstreept.

“De snelle closing van dit fonds en het feit dat het fonds overschreven is, valt niet los te zien van de opwaartse trend in fund-of-funds”, aldus Marsman. “Steeds meer succesvolle ondernemers en family offices zien private markets als een waardevol instrument in hun vermogensplanning. Een significant deel van de investeerders in de VC-fondsen van Marktlink Capital investeren ook in de private equity fund-of-funds en de directe feederfondsen die in één PE-huis investeren, om zo een goede verhouding van risico en rendement te realiseren.”

Marktlink Capital, ontstaan uit de fusie tussen Marktlink Investment Partners en Welt Ventures, is een investeringsmaatschappij voor ondernemers en particuliere investeerders om toegang te krijgen tot de beste private equity en venture capital-fondsen in Europa en Noord-Amerika.

Het team telt circa 35 fte aan specialistische kennis en ervaring in private equity en venture capital. Inmiddels is er meer dan 1,5 miljard euro aan toegezegd kapitaal, vrijwel volledig afkomstig van Nederlandse ondernemers.

Gerelateerde artikelen