DEALFOCUS: AKD adviseert bij verkoop in Rotterdams-Brabantse distributiedeal

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:38
Plato Group, een distributeur van promotionele producten in Helmond, rondde op 12 januari dit jaar een geslaagde transactie af: een meerderheidsbelang van 80% werd genomen in sectorgenoot Compacon uit Barendrecht. Carlos Pita Cao, Head of Corporate en M&A bij AKD, nam met zijn team de honneurs waar voor de verkopende holding Ravoma, waar Compacon onderdeel van is. De M&A-advocaat aan het woord.

(Hoofdfoto:​ Frans-Jozef Maas van Plato Group en Ton Löbker van Compacon)

Hoe zijn jullie in contact gekomen met Compacon en de heer Löbker?
"Wij zijn op voorspraak van Ronald van Rijn van JBR, die al in een eerder stadium bij het traject was betrokken, door de verkopende aandeelhouders uitgenodigd om kennis te maken en te pitchen voor de juridische en fiscale begeleiding van de transactie. De pitch hebben we gewonnen."

Wat voor emoties bracht de deal met zich mee? 
"Niet bijzonder veel. Het gehele traject werd juist gekenmerkt door de nuchterheid van de betrokkenen. Desondanks valt niet te ontkennen dat onze cliënten een dubbel gevoel zullen hebben gehad met na closing. Zij hebben immers meer dan 20 jaar samengewerkt en hebben Compacon en haar groepsmaatschappijen samen opgebouwd. Voor Compacon is met deze deal een mooie nieuwe fase aangebroken, maar aan de samenwerking is wel een einde gekomen."


Heineken, een van Compacons klanten (Foto: Compacon.nl)

Wat was een mooi aspect aan het dealproces?
"De betrokkenen waren ervan overtuigd dat de deal zelf een unieke perfect fit zou zijn. Zoals door Ton Löbker (CEO van Compacon) zei, biedt deze transactie Compacon  – als onderdeel van de Plato Groep – een springplank naar een groot internationaal netwerk van Europese vestigingen en kunnen de internationale activiteiten worden vergroot. Anderzijds is de Plato Groep juist gericht op marktverbreding en het vergroten van de footprint in Europa. Met Compacon zal de Plato Groep een marktsegment bedienen dat aanvullend is op de huidige activiteiten."

Sluit deze transactie aan bij de deals die je eerder hebt gedaan?
"Deze transactie sluit niet meteen aan bij eerdere deals als het om de sector gaat. Deze deal laat wel zien dat AKD goed gepositioneerd is in de (upper) mid-market. Ik vind overigens zelf dat een sell side-mandaat zoals bij deze transactie, waarbij de lijnen met de DGA’s en overige adviseurs

erg kort zijn, een mooi deel van de M&A-praktijk."

Hoe ziet het dealjaar 2017 er vooralsnog uit? 
"Het jaar is erg goed begonnen. We zijn betrokken bij een aanzienlijk aantal transacties, zowel aan sell side als aan buy side. Redelijk veel controlled auction-trajecten (in onze beleving, aanzienlijk meer dan een jaar geleden), in verschillende sectoren en met verschillende dealsizes, hetgeen wellicht de constante stijging in M&A-activiteit aantoont."  

Wat mogen we verwachten van AKD voor de rest van het jaar?
"Jullie mogen veel van AKD verwachten. AKD is een kantoor in transformatie. We zijn nog niet zo lang geleden een proces van versterking, verbreding en internationalisering aangevangen. Ik vind het erg mooi om de dynamiek en het hernieuwde optimisme te zien bij onze mensen, van junior tot partner. Als je over de gangen loopt, dan zie je het enthousiasme. De drive. We zijn ons heel bewust aan het versterken. Zoals je wellicht hebt gelezen, waren wij in 2016 het kantoor dat het meest is gegroeid als het om aantallen advocaten gaat. Mijn verwachting is dat die groei zal zich doorzetten in 2017. We hebben een kantoor in Luxemburg geopend, van waaruit hoogwaardig Corporate M&A en Tax-advies wordt verleend. Het doel is een full-servicekantoor of reference te worden in de Benelux. Op het gebied van Corporate M&A zullen wij ons in 2017 meer gaan richten op bepaalde sectoren. Daar waar wij traditioneel goed vertegenwoordigd zijn in sectoren als transport, TMT en vastgoed, willen wij ook meer voet aan de grond krijgen in – bijvoorbeeld – financial services. Ik ben er ook van overtuigd dat we vaker bij bigger-ticket-deals betrokken zullen zijn. Een advocaat van een bevriend Londens kantoor omschreef ons laatst als ‘A hungry, driven, firm’. Ik deel die visie."


In DEALFOCUS licht de M&A-redactie iedere vrijdag een onlangs voltooide transactie uit. Eerder brachten we onderstaande deals voor het voetlicht. 

DEALFOCUS: Solera verwerft 100 procent belang in Digidentity >>>

 

 

Gerelateerde artikelen