Zoektocht van Normec naar bedrijf VS leidt naar Weesp

Normec wil graag internationaal groeien en kwam uit bij Yxion.

Normec, de Europese aanbieder van compliance, testen en certificeren, neemt het Nederlandse bedrijf Yxion over van investeerder Antea. Het betreft een Nederlandse deal. Normec is gevestigd in Amsterdam, Yxion zit in Weesp. Verkoper Antea is eveneens een Nederlandse investeerder. Financiële details over de deal zijn niet bekendgemaakt.

Yxion is een consultancybureau voor de farma, biotech, food en medical devices-branche. Normec, opgericht in 2016 door Joep Bruins, is uitgegroeid tot een Europese speler in wat de TICC-branche wordt genoemd (Testen, Inspecteren, Certificeren, Compliance). Het bedrijf telt meer dan 5000 medewerkers, die actief zijn in zes Europese landen.

De deal volgt minder dan twee maanden nadat Normec is overgenomen door de Franse investeerder Astorg, dat al grootaandeelhouder was. Bij die gelegenheid werd Normec gewaardeerd op twee miljard euro. Astorg heeft het bedrijf in een Continuation Fund gezet, met nieuwe investeerders. Bij deze deal in juli werd al duidelijk dat Normec speurde naar overnamekandidaten, met name in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft al meer dan zeventig overnames gerealiseerd.

Antea werd in deze transactie geadviseerd door Oaklins’ team in Nederland (financieel) en Lexence (juridisch). Normec werd geadviseerd door EY (financieel en fiscaal) en Jones Day (juridisch).

Lees ook: Normec gewaardeerd op ruim twee miljard euro

Gerelateerde artikelen