Normec gewaardeerd op ruim twee miljard euro

Het certificeringsbedrijf verviervoudigde de laatste jaren in omvang door een agressieve acquisitiestrategie.

Normec, expert in de TICC-branche (Testen, Inspecteren, Certificeren, Compliance), is overgenomen.

Het pan-Europese investeringsfonds Astorg, sinds 2020 grootaandeelhouder van Normec, heeft het bedrijf in een Continuation Fund gezet, met nieuwe investeerders die het bedrijf op ruim twee miljard euro waarderen. De transactie is gefinancierd door een combinatie van herfinanciering en een kapitaalinjectie van 1,4 miljard euro, opgehaald door Astorg.

Normec zal haar acquisitiestrategie in Europa voortzetten en zoekt tevens naar uitbreidingsmogelijkheden in de Verenigde Staten. Het Amsterdamse bedrijf blijft innoveren binnen de vier sectoren waarin het actief is: Foodcare, Life & Safety, Healthcare en Sustainability. Alle vier de sectoren waar Normec actief is, groeien sneller dan de industrie gemiddeld.

Sinds de oprichting in 2016 door CEO Joep Bruins heeft Normec zich ontwikkeld tot een toonaangevende Europese aanbieder van test-, inspectie-, certificerings- en compliancediensten. Het bedrijf telt inmiddels meer dan 5.000 medewerkers verspreid over zes Europese landen en heeft een indrukwekkende groeicurve doorgemaakt.

In 2020 zei Bruins in een interview met M&A Magazine: “Ik zocht naar iets waar je nog écht het verschil kon maken. Onderscheidend zijn in dienstverlening, door veel IT te gebruiken. En ik realiseerde me dat alles moet worden getest. Producten, processen. Overal en altijd zijn veiligheidscertificaten vereist. Dat is dus een enorme markt waarbij integriteit en deskundigheid voorop staan.”

Het betreden van deze markt heeft goed uitgepakt voor Joep Bruins en zijn bedrijf Normec. Met Astorg als grootaandeelhouder is Normec in de afgelopen jaren meer dan verviervoudigd in omvang, mede dankzij een agressieve acquisitiestrategie met meer dan twaalf overnames in het afgelopen jaar.

De TICC-industrie is sterk gefragmenteerd, waarbij ongeveer zeventig procent van de markt in Europa in privaat bezit is. Met strategische overnames wil Normec haar impact vergroten door met haar mensen en diensten een veiligere, leefbaardere en betere wereld creëren.

“Wij zorgen voor een veilige leef- en werkomgeving, door de beste mensen in te zetten en materiaal van de hoogste kwaliteit te gebruiken. Zo leveren wij de meest nauwkeurige analyses, testen en adviezen”, aldus CEO Bruins.

 

Gerelateerde artikelen