Zo maken financieel adviseurs in 4 stappen kapitaal vrij voor het MKB

Hoe kan een ondernemer in de liquiditeitsbehoefte voorzien om groei te realiseren en waar kan men terecht?

Werkt u in of met het MKB dan hoort u het waarschijnlijk regelmatig voorbij komen: MKB-ondernemers met een tekort aan liquide middelen om te kunnen groeien. Traditioneel kloppen veel ondernemers zelf, of natuurlijk met hun financieel adviseur, voor extra liquiditeiten aan bij de banken. In de praktijk zien we vaak dat de voorgestelde financieringsvraag niet volledig ingevuld wordt.

Meer dan de helft van de bedrijven in het mkb investeert om groei mogelijk te maken. Externe financiering is het meest van belang bij uitbouw en uitbreiding van het bedrijf. Van de verschillende vormen van niet-bancaire kredietverlening aan het mkb maakt leasing een forse groei door: het is goed voor een kwart van de alternatieve financieringsvormen. Dat exponentiële groeitempo zorgt voor kansen, die als financieel adviseur kunnen worden benut voor het MKB.

Leasemaatschappij Beequip biedt ondernemers de mogelijkheid om hun materieel te verkopen om zo kapitaal vrij te maken en terug te leasen. Kent u de power van deze financieringsvorm: sale & lease back? 

Wat is sale & lease back?

Sale & lease back is een leasevorm waarmee geld wordt vrijgemaakt wat de ondernemer eigenlijk al heeft, maar wat ‘vast’ zit in de machines van het bedrijf. Met sale & lease back wordt dit geld vrijgemaakt door de vloot te verkopen aan Beequip en terug te leasen. Zo blijven de machines dienstbaar in de onderneming. De verkoopopbrengst betaalt de ondernemer aan Beequip terug met een vast bedrag per maand voor een vooraf afgesproken periode.

Deze oplossing vereist wel dat de leasemaatschappij alles moeten weten van het materieel, van hoe snel iets slijt tot hoe groot de vraag in de markt is naar gebruikt equipment. Immers, zonder deze informatie kan nooit de verkoopsom worden vastgesteld. Beequip werkt met specialisten die uit de industrie komen. Die kennis is cruciaal, want zo wordt het materieel, van kraan tot graafmachine en van vuilniswagen tot rooimachine, op dagwaarde gewaardeerd. Deze formule is binnen het financieringslandschap uniek.

Wanneer komt een ondernemer in aanmerking voor sale & lease back?

Lang geld kan benodigd zijn bijvoorbeeld voor liquiditeiten bij:

  • de financiering van overnames
  • het doen van dividenduitkeringen
  • eigen vermogen in te brengen bij aankoop van vastgoed
  • aflossing van bancaire kredietlijnen om zodoende meer flexibiliteit te krijgen
  • grote aanbetaling bij aanschaf van materieel of ICT-systemen
  • structureel grotere behoefte aan werkkapitaal vanwege groei

In deze gevallen kan aan sale & lease back worden gedacht als oplossing. Is de dagwaarde van de vloot van een MKB-ondernemer aanzienlijk hoger dan de onderliggende restant financiering of is de vloot helemaal financieringsvrij? Dan kan de vloot of het financieringsvrije deel worden toegerekend aan een sale & lease back.

Hoe werkt een sale & lease back aanvraag?

Bij Beequip geldt: ‘’equipment first’’. In eerste instantie is daarom informatie over het materieel heel belangrijk, zoals het bouwjaar, type, draaiuren en eventuele waarde verhogende specificaties. Op basis hiervan wordt de waarde bepaald die Beequip bereid is in de lease te brengen. Vervolgens is het zaak om de juiste juridische leasevorm te kiezen. Financial lease is hierin de meest voorkomende: hierbij blijft de ondernemer de economisch eigenaar van het materieel en is de leasemaatschappij de juridisch eigenaar. In sommige gevallen is een operational leasevorm ook bespreekbaar. Wanneer beide stappen zijn volbracht volgt het aanleveren van definitieve jaarcijfers van de afgelopen twee boekjaren en de forecast van het huidige boekjaar, klant identificatie en juridisch organogram. De taxateur van Beequip voert een inspectie uit van het equipment en brengt een offerte uit voor de lease. Wanneer deze akkoord wordt bevonden wordt het leasecontact opgesteld en worden de verklaring vrijgave pandrecht op het materieel van derden financiers, de originele aankoopfacturen en betaalbewijzen van het materieel en de onderliggende materieeldocumentatie aangeleverd. Alles in orde? De 4 stappen zijn volbracht: het leasecontract wordt ondertekend en de lease wordt uitbetaald.

Ontdek de power van Sale & Leaseback en maak kennis met Beequip

Gerelateerde artikelen