Zes springende zakenbanken
[scroll naar beneden om de zakenbanken te vergelijken met de markt]
Van alle Nederlandse M&A-huizen hebben zes kantoren in de afgelopen vijf jaar sprongen van meer dan tien deals gemaakt in de league tables van MenA.nl. Dat blijkt uit cijfers van MenA.nl.
Waar de Nederlandse markt tussen 2014 en 2016 stabiel bleef in aantal deals, ging de dealteller van ABN AMRO in grote sprongen omlaag. In 2017 sloot het jaar een derde van het totaal aantal deals van 2014. Het laatste jaar is het aantal deals weer enigszins hersteld. M&A-adviseur Joost Gunning van ABN AMRO is niet verbaasd over de ontwikkeling in het aantal deals. “Het aantal transacties per jaar fluctueert altijd enigszins maar wij proberen naar de lange termijn relaties en klanttevredenheid te kijken. Wij kijken natuurlijk met plezier op een goed 2018 terug, en kijken ook vol vertrouwen naar 2019.”
De dealteller van ING jojoot op en neer. Een jaar met veel deals wordt steevast gevolgd door een jaar met minder deals. Tussen 2014 en 2016 beweegt ING tegen de markt in, maar in de laatste twee jaar volgt de bank de trendlijn. Dealmaker Maarten Goeman van ING is niet verrast. “Een van de verklaringen kan het algemene marktsentiment zijn, het ene jaar zijn er nu eenmaal meer deals dan het andere jaar en deze pieken en dalen van ING komen min of meer overeen met de schommelingen in de markt als geheel. Ook de grootte van deals is van belang, er zijn nu eenmaal meer kleinere deals dan grotere. ING Corporate Finance richt zich met name op deals met een transactiegrootte van meer dan EUR 100m, maar heeft daarnaast een mid-market team dat met name actief is in het segment daar direct onder, met een focus op deals tussen de EUR 30-100m. ING richt zich niet op het segment van transacties van kleine omvang daaronder, waar de meerderheid van het aantal deals zich bevindt.”
De dealteller van accountancy-firm KPMG volgt tot 2018 nauwgezet de markttrend, maar laat die in 2018 lopen. Het aantal deals keldert stevig. Danny Bosker van KPMG ziet voor het relatieve lagere dealaantal van 2018 geen structurele aanleiding. “2017 was een uitzonderlijk goed jaar voor ons en 2018 was een normaal jaar met dertien openbare transacties en meerdere undisclosed deals.” Het M&A-team van KPMG had in 2018 te kampen met een aantal veranderingen op senior niveau waaronder het vertrek van Wouter van de Bunt die besloten heeft om per oktober 2018 wat anders te gaan doen en de komst van Mark Zuidema per 1 juli.
Bosker is optimistisch over het komende jaar. “Wij zijn in 2019 sterk begonnen met alweer negen aangekondigde transacties. Een aantal van deze transacties hadden met een beetje meer geluk/snelheid ook in 2018 kunnen vallen. Als je bovenstaande punten meeneemt is het gat in werkelijkheid een stuk kleiner en zou je zelfs kunnen stellen dat gegeven de omstandigheden het een erg goede prestatie van het team is geweest. Ook hebben wij recent het team verder uitgebreid met een aantal ervaren mensen zoals Jordy Johannes (ex PWC), Claudia Sanua.(ex TIIN Capital) en Martin Kooistra (ex-ING).”
Bij Oaklins Netherlands explodeert het aantal deals in 2018. Vier jaar lang stond de dealteller op de 16 a 17 deals, maar in 2018 zagen de dealmakers van Oaklins het licht en deden ze 33 deals. Wat is daar gebeurd? “2018 was inderdaad extreem goed”, reageert Maarten Wolleswinkel van Oaklins. “Ons team is aardig gegroeid en heeft een kleine 30 dealmakers. Het grootste verschil is echter dat veel meer klanten Oaklins weten te vinden. Ook partijen die ons niet kennen melden zich met als reden dat ze een internationale adviseur zoeken en geen netwerk. Verder merk ik dat sector kennis steeds belangrijker wordt. Binnen Oaklins hebben we al 30 sectorteams met specialisten uit meerdere landen. Uiteraard is de huidige M&A markt ook uitzonderlijk goed dus hebben we allemaal "wind mee"”
Bij NIBC daalt het aantal deals sterk in 2016 en in 'recordjaar' 2018 zakt het aantal deals verder in. Volgens NIBC ligt dit mede aan het feit dat de zakenbank veel internationale deals doet. "Het relatief lagere aantal deals in 2018 is vooral te verklaren doordat we aan een aantal deals gewerkt hebben waar geen directe Nederlandse angle aan zit", zegt M&A-adviseur Lionel Uijttenhove van NIBC. MenA.nl telt alleen Nederlandse deals mee voor de league tables. De Haagse bank was in 2018 betrokken bij meerdere niet-Nederlandse deals, zoals de overname van Internaxx Bank door Swissquote, de verkoop van Delmas door Groupe Maisadour en de overname van HSH Nordbank door JC Flowers.
Zakenbank J.P. Morgan is in Nederland actief bij de grootste deals in de markt. Jaarlijks worden er op de Nederlandse M&A-markt circa 20
miljardendeals gesloten, waarvan J.P.Morgan een groot deel voor haar rekening neemt. In 2016 werden er in totaal zestien miljardendeals gesloten, maar was de Amerikaanse zakenbank maar bij twee deals betrokken. Cassander Verwey heeft hier geen verklaring voor, anders dan een toevallige fluctuatie. “Een jaar met twee deals is meer een uitzondering dan regel zou ik denken.”