J.P. Morgan en Marktlink aan kop in league tables M&A Advisory H1 2019

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:24
Zakenbank J.P. Morgan en corporate-finance-adviseur Marktlink deden de grootste en meeste deals in het eerste halfjaar van 2019.

[scroll naar beneden voor de league tables M&A Advisory H1 2019]

De Amerikaanse zakenbank J.P. Morgan was betrokken bij vier M&A-deals met een totale waarde van 4,3 miljard euro, waaronder de grootste deal van het eerste halfjaar: de verkoop van verzekeraar Vivat door Anbang. Een team van J.P. Morgan adviseerde de Chinese verkoper Anbang. 

Toenemende invloed regelgeving

Cassander Verwey van J.P. Morgan (foto rechts) merkt dat het iets rustiger is geworden in de overnamemarkt. “Het eerste halfjaar  was rustiger dan de piek van het eerste halfjaar van 2018. Desondanks was het nog steeds een actief kwartaal. We zien een toenemende invloed van regelgeving op transacties, zowel in Nederland, met bijvoorbeeld Vivat en Gemalto, als wereldwijd.” 

Met de invloed van regelgeving doelt Verwey op de Chinese toezichthouder, die Anbang dwong alle buitenlandse investeringen te verkopen, waaronder verzekeraar Vivat. De overname van cybersecurity-bedrijf Gemalto door Thales heeft lang geduurd, omdat zowel Europese als Russische toezichthouders bezwaren hadden tegen de overname.  

Aperghis en Deutsche op drie dankzij Athora

Aperghis & Co en Deutsche Bank staan gezamenlijk met twee deals op de derde plaats. De financieel adviseurs hebben de deals te danken aan de Bermudaanse verzekeraar Athora. Het bedrijf kocht voor 2,6 miljard euro verzekeraar Vivat van Anbang en verkocht direct daarna de schadetak door aan NN Groep voor 416 miljoen. 

Marktlink staat – net als eind 2018 – op de eerste plaats in aantal deals. De corporate-finance-adviseur was betrokken bij 21 deals met een dealwaarde boven de vijf miljoen euro. Tom Beltman van Marktlink kijkt uit naar een drukke tweede helft van het jaar. “Na wat onzekerheid in de markt in Q1 stond Q2 in het teken van een sterke stijging in de verkoopbereidheid. In H2 2019 verwachten we dan ook een dubbel aantal transacties af te ronden.”

Met de 21 deals blijft Marktlink de concurrenten van KPMG en ING ruim voor. KPMG heeft een mooie comeback gemaakt. Het kantoor stond eind 2018 nog op de 14e plaats, maar heeft haar ‘oude’ positie in de top drie weer teruggewonnen.

Lees ook: Aantal overnames blijft dalen in Q2 2019

 

Gerelateerde artikelen