Zakenbank J.P. Morgan voert deallijst aan

J.P. Morgan scoort de grootste dealwaarde van alle zakenbanken na de eerste drie kwartalen van 2018. De Amerikaanse bank staat op nummer 1 met een dealwaarde van ruim 13,7 miljard euro.

De bank was bij meerdere miljardendeals betrokken, waaronder het belang van 40% in de grootste bierbrouwer van China. Met de transactie met China Resources Beer (CR Beer) is 2,7 miljard euro gemoeid. CR Beer is onder meer brouwer van Snow, in volume het grootste biermerk wereldwijd.

>> Bekijk het M&A League Tables-overzicht van 2018 tot nu toe
>> Vind hier alle M&A League Tables 

In de praktijk betekent de deal dat Heineken zijn bezittingen in China verkoopt aan CR Beer en dat de Chinezen bier van het Nederlandse merk aan de man brengen via hun uitgebreide netwerk. De royalties die Heineken zo binnenhaalt, wil het bedrijf vervolgens investeren in China.

Volgens deskundigen een uitgekiende strategie, omdat de snel opkomende Chinese midden- en bovenklasse steeds meer geld heeft en navenant vaker kiest voor duurdere, buitenlandse premium merken. Volgens topman Jean-François van Boxmeer was Heineken ook voor de deal al wel te krijgen in China, maar slechts in een beperkt deel van het land.

Marc Koster, als executive director global business development aan het M&A-roer van Heineken, zei eerder dit jaar in een interview met M&A Magazine: “De consolidatie gaat door, 55 a 60% van de wereldbiermarkt is in handen van de top 5-brouwers. Er zijn twee super spelers, AB InBev en wij. Daarna is er een tijdje niets.”

Lees meer: Integratie? Dat heet Heinekenizing

Voor de samenstelling van de league tables M&A Advisory worden Nederlandse fusies en overnames meegeteld met een dealwaarde van meer dan 5 miljoen euro. Beurstransacties zoals beursgangen zijn uitgesloten. Die worden meegeteld in de league tables ECM Advisory. Zie ook de dealcriteria.

 

Gerelateerde artikelen