Young M&A: “M&A is een dynamisch proces, het heeft altijd iets van snelheid in zich”

Binnen de M&A Community laten we regelmatig jonge professionals aan het woord over hun visie op het vak. Deze keer: Philip van der Eijk, advocaat bij Houthoff en in 2017 genomineerd voor de Young Talent Award.

Hoe ben jij het M&A-vak in gerold?
“Enigszins via de klassieke weg, alhoewel ik tijdens mijn studie dacht dat de advocatuur niets voor mij zou zijn. Ik dacht dat het allemaal praatjesmakers waren. Toen ik vakken binnen het ondernemingsrecht kreeg vond ik deze zo leuk, dat ik mij in de carrièremogelijkheden op dit vlak ben gaan verdiepen. Uiteindelijk heb ik gesolliciteerd bij Houthoff en ben ik terechtgekomen in het Corporate/M&A team in Rotterdam. Heb vervolgens ook een tijdje mededingingsrecht gedaan in Brussel, maar M&A vind ik net iets leuker. Nu is het natuurlijk wel de vraag of ik een praatjesmaker ben geworden of dat mijn perceptie van het stereotype advocaat is aangepast.” 

Wat is er zo boeiend aan het M&A-vak? 
“M&A is een dynamisch proces, het heeft altijd iets van snelheid in zich. Daarnaast is het altijd 'voor het echie'. Er spelen significante belangen voor koper en verkoper. Dat geeft mij het gevoel dat ik werk doe dat ertoe doet.” 

Kom ook naar een Young M&A bijeenkomst of kijk voor meer informatie op MenA.nl/young.

Over welke eigenschappen moet een M&A-advocaat beschikken? 
“Het is belangrijk dat je er lol in hebt om jezelf elke keer in het diepe te gooien en grip te krijgen op wat een klant doet en precies uit een transactie wil halen. Als je een klant vaker bedient gaat dat natuurlijk gemakkelijker. Daarnaast moet je in een transactie goed de hoofd- van bijzaken kunnen scheiden en je in de andere partij kunnen verplaatsen. Als dat lukt weet je waar je in de onderhandeling de nadruk op moet leggen en kun je goed je positie bepalen.” 

Hoe is het om als jonge professional in de M&A-wereld rond te lopen? Zie je verschillen tussen generaties? 
“Het is voor mij lastig te beoordelen, aangezien ik nog niet als oudere M&A’er heb rondgelopen. Wel denk ik dat het een unieke tijd is voor jonge M&A-mensen, omdat we door AI-tools (artificial intelligence –red.) wezenlijke aanpassingen in de vormgeving van een M&A-traject zullen zien. Zo wordt de kwaliteit van de due diligence informatie die de verkoopzijde aan de potentiële koper kan leveren steeds beter en is de koper beter in staat om binnen korte tijd meer informatie te verwerken in het due diligence onderzoek. Dit draagt bij aan de snelheid van processen en geeft ruimte voor nog meer nadruk op de echt cruciale elementen in een transactie. Als jongeling ervaar je nu hoe deze AI-tools zich steeds meer ontwikkelen.”
 
In welke richting zie jij de M&A-markt de komende tijd uitgaan? 
“Advocaten zijn niet de beste macro-economen, dus het is gevaarlijk om mij aan voorspellingen te wagen. Toch denk ik dat het voorlopig een verkopersmarkt blijft, al kan ik dat niet statistisch onderbouwen. Afgaande op het recente ECB-besluit blijft de rente voorlopig laag, waardoor financiering goedkoop blijft. Een andere ontwikkeling is dat overheden zich actiever zullen bemoeien met cross-border- overnames, in navolging van de Verenigde Staten met hun zogenoemde ‘foreign investment reviews’. Dit zal vooral invloed hebben op grensoverschrijdende transacties. Tenslotte verwacht ik dat compliance nog belangrijker wordt. Momenteel zie je een piek in werkzaamheden met betrekking tot vraagstukken rondom de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Maar los daarvan zie je dat compliance een belangrijk thema is, bijvoorbeeld omdat banken steeds meer moeten uitleggen aan wie ze financiering verstrekken.” 

Lees ook: 

Hoe zie je je eigen professionele toekomst? 
“Ik doe mijn werk met erg veel enthousiasme en hoop dat te blijven doen. Vanzelfsprekend is het doel uiteindelijk het partnerschap. Op de korte termijn kijk ik uit naar mijn vertrek naar New York. Vanaf september zal ik daar gedurende negen maanden een secondment doen bij een Amerikaans kantoor.” 

Waar ben je tot op heden het meest trots op?  
“Dat ik bij Houthoff de ruimte heb gekregen om zelfstandig processen te kunnen draaien en dat men vervolgens niet heeft gezegd: ‘we kijken voortaan weer actief mee’.”

Gerelateerde artikelen