Young M&A: “De komende drie jaar zal wetgeving een stevige impact hebben op de overnamepraktijk.”

Binnen de M&A Community laten we regelmatig jonge professionals aan het woord over hun visie op het vak. Deze keer: Roos Jongeneel, senior associate bij Taxand en in 2017 genomineerd voor de Young Talent Award.

Ben je ooit fiscaal recht gaan studeren met de ambitie om in de M&A-wereld te belanden?
“Nee, tijdens mijn studie wist ik bij wijze van spreken niet wat M&A was. Het is een niche binnen de fiscale wereld. Gedurende mijn studie, in 2009, kwam ik in de algemene fiscale praktijk van Taxand terecht. Het kantoor was destijds bezig met het opbouwen van een M&A-praktijk en daar werd ik gaandeweg bij betrokken. 

Wat spreekt je aan in het vak?
“In de normale fiscale praktijk schrijf je een memo en ga je eventueel met de fiscus in discussie over een belastingaangifte. Bij onderhandelingen in de M&A-wereld zijn meer partijen betrokken en voor iedereen zijn de belangen groot. Dat maakt het werk complexer en uitdagender. Je moet flexibel en pragmatisch zijn. Het signaleren van fiscale risico’s bij een overname is één ding, maar hoe breng je een oplossing en leg je deze in heldere taal uit aan de niet-fiscalisten in het proces? Uiteindelijk moeten partijen overeenstemming bereiken en de fiscale clausules in de SPA helder zijn. Als advocaat en fiscalist spreekt dat mij het meest aan”

Kom ook naar een Young M&A bijeenkomst of kijk voor meer informatie op MenA.nl/young.
De komende maanden verschijnt er op MenA​.nl een interviewserie waarin jonge talenten hun kijk op de toekomst van het vak geven. Met welke innovaties krijgt het vakgebied te maken? Werkt deze generatie anders dan oudere M&A-ers? Hoe kijken zij aan tegen leiderschap?

In jouw pitch voor de Young Talent Award stond dat collega’s zich afvroegen waar jij de tijd vandaan haalt om een druk sociaal leven te combineren met een doorlopende bereikbaarheid voor klant. Herken jij jezelf daarin?
Taxand biedt veel ruimte voor flexibiliteit. Ook de partners. Dit werk is nou eenmaal hollen en stilstaan. Dat maakt het spannend en levendig. In deze tijd kun je gelukkig veel op afstand doen en dat wordt nooit als probleem ervaren. We hebben een moderne kantoorsfeer en je hebt veel zelfstandigheid in het proces.”

Is dat bij andere M&A-partijen anders?
“Geen idee. Ik heb niet bij andere partijen gewerkt. Het enige wat ik zie is dat veel sollicitanten die langskomen bewust zoeken naar een boutiquesetting, omdat ze meer zelfstandigheid willen.”

Verwacht je dat drukken tijden voorlopig aanhouden?
“De markt is momenteel goed, maar ik ben geen econoom. Dus het is lastig om te zeggen of de drukte aanhoudt. Binnen de fiscaliteit verwacht ik de komende jaren veel activiteit. Zowel op nationaal niveau als internationaal niveau, door de Europese Commissie en de OESO, wordt gekeken naar belastingstructuren en er wordt veel nieuwe wetgeving verwacht in de komende drie jaren die een impact gaan hebben op de overnamepraktijk. Onder andere de renteaftrek zal een heet hangijzer blijven. Ik verwacht tevens meer geschillen met belastingautoriteiten wereldwijd en daar moeten partijen in een overname rekening mee gaan houden. Daarnaast is er een uitspraak van het Europees Hof die het fiscale eenheidsregime met terugwerkende kracht (oktober 2017 – red) omver trekt. Hierdoor is de fiscale positie van ondernemingen waar dit speelt onzeker geworden. Als wij een due diligence moeten doen op een target waar deze kwestie speelt is dat een red flag. Voor dit soort zaken zijn er nog geen kant-en-klare-adviezen te maken.”

Verwacht je dat de overnamemarkt wordt geraakt door het besluit geraakt door het besluit van het Europees Hof?
“Vooralsnog heb ik er geen deals op af zien ketsen. Aangezien het speelt vanaf eind 2017 zal de materialiteit bij deals ook nog niet zo groot zijn en gaat het meer om de onzekerheid naar de toekomst toe. Het is nu vooral wachten dat de voorgestelde wetgeving wordt verduidelijkt en hopelijk verbeterd.”

Op welk prestatie ben je trots en hoe zie jij je professionele toekomst?
“Graag wil ik de M&A-praktijk binnen Taxand verder uitbouwen naar nieuwe marktsegmenten en zodoende ook mijzelf verder ontwikkelen. Terugkijkend op de afgelopen jaren ben ik trots op de positie die wij als kantoor hebben kunnen innemen in de markt. Met 30 fiscalisten kunnen wij eigenlijk alle deals bedienen, ook internationaal. De deals die wij doen zijn vaak grensoverschrijdend maar onze nationale M&A-praktijk groeit de afgelopen jaren sterk. Dat we hiertoe in staat zijn, zie ik ook als prestatie van mijzelf.”

Gerelateerde artikelen