Young M&A: Jonge adviseurs moeten oppassen dat ze geen internettende finance- robots worden

Binnen de Young M&A Community spreken we iedere week met een jonge professional over het vak. Deze week Willem op de Hoek, senior consultant bij IMAP Netherlands.

Ben je per ongeluk het M&A-vak ingerold of was het een jongensdroom?
“Het is niet dat ik altijd met bewondering naar snelle investment bankers heb gekeken, maar ik ben wel financial economics in Rotterdam gaan studeren. Toen ik afstudeerde in 2010 was het niet gemakkelijk om iets te vinden. Daarom ben ik ook breder gaan zoeken dan alleen bij groot- en zakenbanken. Uiteindelijk kwam ik terecht bij een kleine boutique CDI Global. Daarna ben ik bij IMAP beland dat in 2013 samen is gegaan met DB&S. Inmiddels zijn we gegroeid tot een stevige club met een kleine twintig adviseurs.Achteraf bezien ben ik blij dat ik bij een boutique aan de slag ben gegaan, dat past beter bij mij.”

Wat is er zo boeiend aan het M&A-vak?
“Dat er veel verschillende disciplines bijeenkomen. Nergens zie dat je zo goed als bij de corporate finance-adviseur die het transactieproces moet leiden. De veelzijdigheid is uitdagend. Je moet resultaten kunnen interpreteren, maar het gaat zeker niet alleen om de cijfers. Je kunt wel een prachtig DCF-modelletje voorhouden, maar uiteindelijk moeten twee bedrijven ook strategisch verder willen.”

Kom ook naar een Young M&A bijeenkomst of kijk voor meer informatie op MenA.nl/young.

Hoe zorg je dat je afdoende kennis hebt van de andere disciplines?
“Corporate finance-adviseurs van deze generatie hebben vrijwel altijd iets als (bedrijfs)economie gestudeerd. De basiskennis ligt vooral daar, terwijl corporate finance-adviseurs vroeger meer ‘matchmakers’ waren en een diversere achtergrond hadden. Om de andere disciplines te begrijpen moet je als jonge adviseur vanaf het begin van je carrière goed opletten. Mag je een keer mee naar een SPA-onderhandeling focus dan niet alleen op de financiële onderhandeling, maar kijk goed waar die advocaat mee bezig is.”

Lees ook: 

Hoe zie jij de toekomst van het vak als corporate finance-adviseur?
“Het is een relatief jong beroep. Het bestaat pas twintig à dertig jaar. Desondanks verschuift datgene waar de beroepsgroep waarde toevoegt snel. Als ik naar verhalen van oudere partners luister hadden zij vooral een rol als matchmaker. Zij togen naar de Kamer van Koophandel om kaartenbakken te doorzoeken. Ik heb van mijn leven nog nooit een kaartenbak gezien. De wereld is veel kleiner geworden. Jonge adviseurs moeten oppassen slechts internettende finance-robots te worden. Met een creatief idee een deal uit het slop trekken is veel leuker. Momenteel voeg je waarde toe met zaken als procesmanagement, financieel modelleren en transactiedocumentatie. Al zijn dergelijke zaken inmiddels ook al ‘standaard’. Adviseurs zullen zich verder moeten blijven specialiseren. Een focus op bijvoorbeeld een bepaalde sector, dealomvang of grensoverschrijdende transacties is noodzakelijk. Doordat er veel concurrentie op de markt is heb je minder tijd om een casus eigen te maken. Ondernemers willen iemand die al vaker met het bijltje gehakt heeft en direct het gevoel hebben bij een adviseur van ‘ja, die snapt wat ik doe’”.

Blijft het voorlopig nog druk in de M&A-markt?
“Vorig jaar hebben we een sterk jaar gedraaid. De markt is nog steeds goed, voor de korte termijn zie ik geen enorme veranderingen. Mocht de handelsoorlog doorzetten en de economie zwaar raken dan zal dit zich met enige vertraging doorzetten naar onze markten.” 

Wat zijn je professionele ambities?
“Er zijn meerdere opties. Als dit mijn hoofdberoep blijft zou ik voor het partnerschap willen gaan, maar andere ervaringen zijn ook interessant. Een overstap naar corporate M&A of een participatie- of ontwikkelingsmaatschappij kan ook uitdagend zijn.”

Gerelateerde artikelen