Young M&A: “De menselijke factor in Corporate Finance blijft altijd aanwezig”

Op Mena.nl geven we een inkijkje in de wereld van jonge professionals in het vak. Deze week Sherief Rahim, Senior Associate bij Improved Corporate Finance/Drake Star Partners en in 2017 genomineerd voor de Young Talent Award.

Hoe ben je het M&A-vak binnengerold?
“Direct vanuit mijn studie ben ik in het M&A-vak terecht gekomen. Tijdens mijn studie bedrijfskunde vond ik de finance vakken veel interessanter. Bedrijfskunde is erg breed, maar daar kreeg ik het idee dat ik echt ergens mee bezig was. Nadat ik een aantal in-house dagen had bezocht kwam ik er achter dat Corporate Finance goed bij mij past.”

Heb je bewust voor een boutique gekozen?
“Ja, ik vind het prettig om met ondernemers te werken. Hun mindset bevalt mij. Als student was ik ook bezig met ondernemerschap. Onder meer door een bedrijf te starten dat catering verzorgde voor horecapersoneel. Gek genoeg wordt bij horecabedrijven qua catering vaak niet goed voor het personeel gezorgd. Toen ik hier binnenkwam stond Improved nog in de kinderschoenen, dus hier hangt ook een ondernemerssfeer.” 

Kom ook naar een Young M&A bijeenkomst of kijk voor meer informatie op MenA.nl/young.

Wat vind je mooi aan het corporate finance-vak?
“Dat je in de keuken kunt kijken bij verschillende ondernemingen die zich in verschillende fases bevinden. Het is mooi om te doorgronden hoe zij zich hebben gestructureerd, de ambities te bespreken, een bedrijf te positioneren en uiteindelijk passende kopers of financiers daarbij te vinden. Samen met het managementteam zoeken naar een oplossing en een goede pitch opstellen vind ik uitdagend.” 

Wat zijn belangrijke kwaliteiten die je als (jonge) M&A’er moet bezitten?
“Bij Improved/Drake Star Partners richten we ons vooral op groeiende ondernemingen en daarbinnen op aansprekende technologiedeals en nieuwe vormen van mobiliteit. Hierbij is het belangrijk dat je sector en dealkennis opbouwt en mee kunt praten over de laatste marktontwikkelingen in het segment. Daarnaast moet je laten zien dat je flexibel en committed bent.   Ondernemers zijn 24-7 met hun bedrijf bezig, dat is ook nodig voor een succesvolle onderneming. Ze vinden het prettig als jij bereid bent om dat ook te doen.”

Lees ook:

Kortom, het cliché van jonge talenten die eindeloze werkweken maken klopt?
“Dat valt mee. In ieder geval gaat het bij boutiques anders dan bij grote investment banks. Tenminste afgaande op wat ik hoor. Hier hoef je niet te blijven zitten totdat de baas weg is of tot 1 uur ’s nachts te blijven zitten omdat het goed zou zijn voor je carrière. Als het hier een keer wat rustiger is kun je ook je rust pakken. Dat lijkt mij ook verstandig, want rust is nodig om scherp te blijven in de volgende deal.”

Momenteel zijn het drukke tijden in de M&A-markt. Verwacht je dat dit aanhoudt?
“Voorlopig zie ik het niet veranderen. Momenteel is het een gunstig klimaat voor het ophalen van investeringen of het verkopen van een bedrijf. Dat zal een keer veranderen, maar het is lastig om daar een timing aan te koppelen.” 

Zie je het corporate finance-vak zelf veranderen?
“Wij zien zelf natuurlijk veel technologiedeals voorbijkomen en ook binnen ons vak kan ongetwijfeld het een en ander geautomatiseerd worden. Van oudsher worden deals binnengehaald vanuit het netwerk, maar ik kan mij voorstellen dat technologie hier een belangrijkere rol gaat spelen. De menselijke factor in Corporate Finance blijft echter altijd aanwezig. Voor een ondernemer is een M&A-proces een rollercoaster en daarbij is goede begeleiding essentieel. Dat aspect is onmogelijk te automatiseren. Daarnaast gaat het naar steeds specialistischer adviseren omdat ondernemers zeker willen zijn dat je de insights van het segment kan doorgronden. “

Het oude adagium “wie je kent, is belangrijker dan wat je kunt” is aan slijtage onderhevig?
“Dat wordt wel minder belangrijk inderdaad. Het is makkelijker om met relevante mensen in contact te komen en uit te zoeken welke deals een adviseur in het verleden heeft gedaan. Dat lijkt steeds vaker de doorslaggevende factor te zijn bij de keuze voor een M&A-adviseur”

Wat is je grootste les geweest in je carrière tot op heden?
“Dat Corporate Finance veel meer is dan cijfers en Excel, maar dat je ook strategisch mee moet denken en het menselijke aspect niet uit het oog kan verliezen. Tijdens je studie denk je misschien dat een Discounted Cash Flow-model het belangrijkste is, maar dat blijkt slechts een onderdeel te zijn.”

Even terug- en vooruitkijken. Wat zijn je ambities en op welke prestatie ben je trots?
“Dit jaar bestaan we vijf jaar. De deals die we in die tijd hebben gedaan maken mij erg trots. Het is mooi om te zien dat klanten blij zijn met het eindresultaat en nog regelmatig contact zoeken. Mijn ambitie is om met Improved/Drake Star een van de top 5 M&A-boutiques van Nederland neer te zetten.

Gerelateerde artikelen