Young M&A: “Ondernemen is de puurste vorm van sport.”

Binnen Young M&A nemen we een kijkje in de wereld van jonge professionals die actief zijn in de M&A Community. In deze terugkerende serie zal wekelijks een interview met een jonge M&A-er verschijnen. Deze week is dat Vlaming Laurens Platteeuw. De 26-jarige investment analyst van Holland Venture was vorig jaar de jongste genomineerde voor de Young M&A Award. 

Bij de ‘gewone’ M&A events en andere netwerkborrels zag hij de aanwezigheid van een ‘enorme grijze laag’. Dit maakte het lastig om te netwerken, omdat de seniors vooral elkaar opzoeken. “Onder de toplaag zijn er ook een hoop mensen die hard werken in de M&A-wereld. Het is leuk om die te verbinden.” 

Kom ook naar een Young M&A bijeenkomst of kijk voor meer informatie op MenA.nl/young.
De komende maanden verschijnt er op MenA​.nl een interviewserie waarin jonge talenten hun kijk op de toekomst van het vak geven. Met welke innovaties krijgt het vakgebied te maken? Werkt deze generatie anders dan oudere M&A-ers? Hoe kijken zij aan tegen leiderschap?

Hoe ben je in het M&A-vak gerold?
“In Gent volgde ik een studie met veel wiskunde-, science- en economievakken. Daar had ik al een sterke voorliefde voor cijfers en ondernemingen. Na mijn studie heb ik in Parijs stage gelopen bij een private-equity-partij. Mijn stagebedrijf had interesse in een bepaalde asset van Holland Venture en zo is het balletje gaan rollen.”

Is het anders om in Amsterdam te werken?
“De Nederlandse werkcultuur is verfrissend. Deze is open en vrij plat. Hier kun je als junior je mond opentrekken, terwijl dat in Frankrijk niet altijd verstandig is. Men is daar wat hiërarchischer ingesteld. Ik hou van openheid, in dat opzicht ben ik een halve Nederlander.”

Wat zijn belangrijke eigenschappen om succesvol te werken in de M&A-sector?
“Al mijn peers zijn buitengewoon verstandige mensen. Zaak is om naast de intellectuele capaciteiten ook een open, sociaal en vriendelijk persoon te zijn. Wie deze combinatie in huis heeft kan snel stappen voorwaarts zetten. In private equity is het belangrijk dat je je kunt verplaatsen in een andere partij, dat je de ondernemer kan begrijpen.”

Hoe zorg jij ervoor dat je deze talenten verder ontwikkelt?
“Enerzijds door cursussen te volgen, anderzijds gewoon door ‘hands-on’ op de job te zitten. Dan word je vanzelf succesvol in de dingen waar je niet zo goed in was.”
 

Lees ook: 
'Grijze haren geen vereiste'
 

Op welk vlak was jij niet aanvankelijk niet zo goed?
“(Lachend) Het koffiezetten ging mij aan het begin lastig af, maar daar heb ik inmiddels goede skills voor. Wat ik bedoel te zeggen is dat je alles moet leren. Het belangrijk is dat je een vechtersmentaliteit hebt. Niet alle transacties verlopen even vlot, je moet altijd door kunnen zetten. In een dealproces zet je vaak vijf stappen vooruit, om er daarna drie achteruit te zetten. Daar moet je niet ontmoedigd door geraken. Er bestaan geen makkelijke deals.”

Hoe kijk jij tegen de huidige M&A-markt aan?
“Het is overduidelijk een verkopersmarkt. Wij hebben recentelijk drie portfoliobedrijven van de hand gedaan. Toch zie ik nog genoeg kans om mooie deals te doen als koper, maar we voelen bij Holland Venture geen koopdruk. We laten ons niet leiden door absurde marktirrationaliteit.”

Geen enkele PE-partij zal zeggen dat zij irrationeel handelt. Waar maken jullie het verschil?
“Wij besteden minstens 50% van onze tijd bij portfoliobedrijven. Deze hands-on-mentaliteit werpt zijn vruchten af in deze markt. We horen van ondernemers in onze markt, de low-tot-midmarket, dat geld een ‘commodity’ is. Belangrijker vinden ze het om vaker van gedachten te wisselen met ons. Door de omvang van ons team kunnen we een 1-op-1-relatie hebben met onze portfoliobedrijven. Daarnaast bestaat onze investerende achterban voor een groot deel oud ondernemers die graag hun kennis delen.”

Hoe reageert jouw niet-professionele omgeving op het gegeven dat je in private equity werkt?
“Mensen hebben vaak geen idee wat het precies behelst. Iets met geld en finance hoor ik dan. Het is leuk om uit te leggen welke positieve impact PE kan hebben. Hoeveel merken dankzij beschikbaar kapitaal zijn uitgegroeid tot wereldspelers. Ik vind het heel gaaf als ik op Schiphol iemand een Xtorm-oplader zie kopen van portfoliobedrijf Telco. Dan denk ik toch: ‘ja, daar hebben wij laatst het hele distributieplan van nagerekend.”

Wat zijn je verdere ambities?
“Op dit moment zie ik twee mogelijk paden. Het schoppen tot partner of zelf de ondernemershandschoen oppakken. Beide functies zijn heel uitdagend. Ondernemen is de puurste vorm van sport. Ik heb enorm veel respect voor ondernemers, zonder hen hadden we geen baan.”

Op welke prestatie ben je trots?
“Het is heel fijn als ondernemers hun waardering uitspreken voor het door jou geleverde werk. Als transactie vond ik de overname van QSight IT door KPN memorabel. Het bedrijf hanteerde een mooie buy-and-build-strategie. Acquisities werden mooi ingepast en daarnaast was er organische groei. Dat zo’n bedrijf dan een deel van de strategie van een gevestigde speler als KPN kan invullen is een mooie bekroning.”

 

Gerelateerde artikelen