Young M&A: “Grijze haren zijn geen vereiste”

Binnen Young M&A nemen we een kijkje in de wereld van jonge professionals die actief zijn in de M&A Community. In deze terugkerende serie zal wekelijks een interview met een jonge M&A-er verschijnen. Deze week is dat Kevin Beukeveld, advocaat bij Lexence.

Bij de ‘gewone’ M&A events en andere netwerkborrels zag hij de aanwezigheid van een ‘enorme grijze laag’. Dit maakte het lastig om te netwerken, omdat de seniors vooral elkaar opzoeken. “Onder de toplaag zijn er ook een hoop mensen die hard werken in de M&A-wereld. Het is leuk om die te verbinden.” 

Kom ook naar een Young M&A bijeenkomst of kijk voor meer informatie op MenA.nl/young.
De komende maanden verschijnt er op MenA​.nl een interviewserie waarin jonge talenten hun kijk op de toekomst van het vak geven. Met welke innovaties krijgt het vakgebied te maken? Werkt deze generatie anders dan oudere M&A-ers? Hoe kijken zij aan tegen leiderschap?

Wat hoop je nog meer te bereiken met de Young M&A Community? 
“Het zou mooi zijn als er bij het eerste evenement in mei minstens 100 jonge M&A’ers aanwezig zijn. Nu is er gebrek aan echte netwerkmogelijkheden, terwijl een gelegenheid waar je je vrij voelt om met iedereen te praten enorm kan helpen. Pak je de volgende keer toch sneller de telefoon als je elkaar nodig hebt. Daarnaast hoop ik dat het bijdraagt aan inhoudelijke kennisuitwisseling.” 

Hoe ben je zelf in het M&A-vak beland? 
“Eerst heb ik ‘gewoon’ rechten gedaan, vervolgens een master Law and Economics in Rotterdam, Bologna en Mumbai. Zo kwam ik ook in aanraking met bedrijfswetenschappen en econometrie. Wat mij aantrok in het M&A-vak is het dealmaken en onderhandelen. Niet alleen je inhoudelijke kennis, maar ook je soft skills zijn belangrijk. Je wilt samen tot een goed resultaat komen, waar zowel een koper als verkoper blij mee zijn. Dit maakt het anders dan andere rechtsgebieden waar vaak procedures worden gevoerd en je probeert te winnen ten koste van de andere partij. Het zoeken naar een win-winsituatie geeft positieve energie.” 

Doet leeftijd ertoe aan de onderhandelingstafel? 
“Het helpt als je een natuurlijk overwicht hebt aan de tafel. Leeftijd speelt daarbij ongetwijfeld een rol maar zolang je inhoudelijk goed bent ingevoerd en adequaat het woord voert, zijn grijze haren zeker geen vereiste. Ik merk dat zodra ik een eerste indruk heb kunnen geven, ik direct als gelijkwaardige gesprekspartner word behandeld. ” 

Gaan de jongere generaties anders om met het M&A-vak? 
“De huidige mogelijkheden van internet, sociale media en smartphones hebben een duidelijke impact op ons werk. Nu alles digitaal gaat verwacht men ook sneller terugkoppeling. Je kunt je nooit verschuilen achter de gewone post en er wordt verwacht dat je altijd beschikbaar bent. Ik merk dat de jongere generatie daar veel gemakkelijker mee omgaat en beter op inspeelt dan de generaties boven ons. Als ik om me heen kijk, heb ik niet het idee dat wij minder hard werken dan de vorige generaties, maar wellicht is onze  Young generatie iets minder monomaan en meer gericht op wat het leven verder nog te bieden heeft.” 

Hoe ga jij om met die werkdruk? 
“Belangrijk is dat je persoonlijk leiderschap toont. Hiermee bedoel ik enerzijds verantwoordelijkheid nemen voor de werkzaamheden die je uitvoert. Geen dingen afschuiven naar anderen, maar juist pro-actief de touwtjes in handen nemen. Bijvoorbeeld door vroeg in een dealproces de coördinatie en planning naar me toe te trekken. Dit betekent wellicht nog meer werk maar dan ben ik wel ‘in control’ en weegt de werkdruk minder. Een ander onderdeel van persoonlijk leiderschap is voor mij dat ik zelf zorg voor een goede balans in het leven buiten kantoor. Met een beetje planning en discipline is dat best voor elkaar te krijgen.Naast de basale zaken zoals voldoende slaap, goed eten en sporten, blijft er best tijd over voor de andere leuke dingen van het leven.” 

Op welk moment in je carrière ben je trots?
“Een tijdje terug hebben we een deal gedaan voor een Canadese onderneming die een bedrijf dat onder bijzonder beheer stond, had gekocht. De situatie bij het over te nemen bedrijf was zo penibel dat er geen salarissen zouden worden uitbetaald als niet voor een bepaalde datum een deal tot stand kwam. Uiteindelijk konden wij de deal op het laatste moment closen. Toen kreeg ik een mailtje van de CFO dat de salarissen waren overgemaakt. Op zo’n moment begint papier te leven. Het menselijke aspect in zo’n deal is heel gaaf.” 

Gerelateerde artikelen