Winnaar Best Deal 2022: DSM – Firmenich 

Tijdens de M&A Awards 2022 in de Beurs van Berlage is de award voor beste deal van het jaar naar DSM – Firmenich gegaan.  

Bekijk hier de foto's van de M&A Awards 2022, bekijk hier alle winnaars en lees hier het verslag. 

In iets meer dan een maand tijd kondigde DSM drie miljardendeals aan, waarvan de laatste aankondiging op 31 mei 2022 een toekomstbepalende fusie met het Zwitserse Firmenich was. Een spectaculairdere volgende stap in de decennialange transformatie van de multinational uit Heerlen is nauwelijks denkbaar. 

Op 20 april 2022 kondigde DSM de verkoop aan van DSM Protective Materials, maker van Dyneema® – 's werelds sterkste vezel, aan het Amerikaanse Avient voor een bedrag van 1.44 miljard euro. Op 31 mei volgde een spectaculaire dubbele aankondiging. Allereerst de tweede divestment, ditmaal van de divisie Engineering Materials, het onderdeel dat onder andere hoogwaardige polymeren voor de auto-, elektriciteits- en elektronicamarkt produceert, dat voor een bedrag van 3,85 miljard euro overgaat naar investeerder Advent International en het Duitse chemiebedrijf Lanxess. Last but not least volgde de aankondiging van de voorgenomen fusie van gelijken met het Zwitserse Firmenich, de op één na grootste fabrikant van geur- en smaakstoffen ter wereld.  

De DSM-aandeelhouders krijgen tweederde van de aandelen in het gecombineerde bedrijf en de Zwitserse familie achter Firmenich krijgt daarnaast 3,5 miljard euro in contanten voor de transactie. De combinatie zal een duaal hoofdkantoor hebben in Kaiseraugst, Zwitserland, en in Maastricht, Nederland wanneer de fusie is voltooid. Co-CEO's Dimitri de Vreeze en Geraldine Matchett zullen de gecombineerde groep leiden, die zichzelf omschrijft als de toonaangevende creatie- en innovatiepartner op het gebied van voeding, schoonheid en welzijn. 

DSM-Firmenich, zoals de nieuwe combinatie zal gaan heten, behoudt een sterke aanwezigheid in Nederland. Het tweede hoofdkantoor zal binnenkort verhuizen van Heerlen naar een historisch pand in Maastricht. Ook blijft de beursnotering in Amsterdam. Bovendien betekent dit een forse versterking van het hoofdkantoor van de voedingsdivisie in Delft met een omzet die meer dan verdubbelt (van 1,1 miljard euro naar 2,7 miljard euro), de uitbouw van het R&D centrum in biowetenschappen in Delft naar een centrum in de voorhoede van de wereldtop en blijvende participatie in kennisnetwerken zoals PlanetB.io en Foodvalley. De andere drie divisies, goed voor 8,7 miljard euro omzet, worden gevestigd in Zwitserland.  

M&A Magazine ging langs bij Aseem Varma van DSM die als Vice President Mergers & Acquisitions één van de architecten was van deze werelddeals. Met name bij de divestments van de materialendivisies speelde hij een sleutelrol. Lees hier het interview.  

DSM kreeg de award voor best deal op de M&A Awards 2022 dat op 15 december plaatsvond in de Beurs van Berlage in Amsterdam.  
 

 

 

Gerelateerde artikelen