Wie wil de stervende elektronicaketen BCC kopen?

Last modified: 27 oktober 2023 17:12
Opnieuw slecht nieuws voor een dochter van Mirage Retail Group.

Elektronicaketen BCC heeft uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank van Amsterdam. Het bedrijf zegt te maken te hebben met “aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden”. Twee bewindvoerders gaan de komende tijd kijken naar de toekomstmogelijkheden van BCC, meldt de keten.

BCC heeft bijna zestig vestigingen verspreid door het land met ruim 1100 medewerkers. De surseance heeft voorlopig nog geen gevolgen voor de winkels van BCC of de rechten van klanten, aldus het bedrijf. Zo blijven zowel de winkels als de webshop voorlopig open. Ook kunnen klanten nog gewoon rekenen op de levering en installatie van hun bestellingen. BCC geeft verder aan ook nog retours te verwerken.

Steeds zwaarder wordende druk

Volgens topman Caspar Klinkhamer staat BCC onder “steeds zwaarder wordende druk”. “Ondanks stevige maatregelen die genomen zijn om de kosten terug te dringen en de financiĆ«le positie te verbeteren, hebben we geconcludeerd dat dit niet voldoende is en we niet op deze manier kunnen doorgaan. Samen met de bewindvoerders zullen we nu verdere opties beoordelen. Onze prioriteit ligt nu bij onze medewerkers en klanten. Wij zullen ons uiterste best doen dit proces op een voor alle betrokkenen zo goed mogelijke manier uit te voeren.”

BCC valt onder Mirage Retail Group (MRG). Dat moederconcern zette eind augustus nog speelgoedwinkelketen Intertoys te koop, ook een dochteronderneming. MRG nam in 2019 ook Blokker over, een jaar later volgde BCC. “Als de tijd rijp is” gaan die ondernemingen ook in de verkoop, gaf topman Michiel Witteveen eerder aan. Hij achtte dat beter voor de toekomst van de bedrijven.

Fikse prijsstijgingen in de winkelstraat

Ook Big Bazar viel voorheen onder MRG. Die koopjesketen werd in 2021 verkocht en verkeert inmiddels in zwaar weer. De onderneming heeft rekeningen voor onder meer de huur en leveringen niet betaald. Verschillende partijen hebben daarop faillissementsaanvragen ingediend tegen Big Bazar. Het bedrijf wijt de problemen onder meer aan de fikse prijsstijgingen in de winkelstraat, waardoor klanten minder zijn gaan uitgeven bij de keten.

De hoge inflatie die kort op de coronalockdowns volgde, heeft meer bedrijven in de winkelstraat geraakt. Zo probeert ook modewinkelketen Shoeby een faillissement af te wenden. Dit jaar gingen de kledingwinkelketens Score en Chasin’ wel al failliet, net zoals Scotch & Soda en enkele tientallen franchisewinkels van Vero Moda, Vila en Pieces.

Lees ook: Big Bazar krijgt geen afkoelingsperiode van rechter

(ANP)

Related articles