Big Bazar krijgt geen afkoelingsperiode van rechter

Laatst gewijzigd: 14 september 2023 10:58
Faillissement dichtbij, nu Big Bazar niet meer tijd krijgt om afspraken te maken met schuldeisers.

De rechtbank in Leeuwarden heeft voor de tweede keer geweigerd om een zogeheten afkoelingsperiode in te stellen voor Big Bazar. Vorige week werd een verzoek hiertoe ingediend. In deze tijd zou Big Bazar met de verkoop van haar Belgische winkels de benodigde 3,5 miljoen bij elkaar harken om zo te zorgen dat de positie van de schuldeisers niet verder zou verslechteren.

Big Bazar zei tijdens de rechtbankzitting vrijdag nog dicht bij een verkoop te zijn van zijn Belgische tak. Het geld dat daarmee opgehaald had moeten worden, had de rechter moeten overtuigen om door schuldeisers gedane faillissementsaanvragen tijdelijk op pauze te laten staan en een herstructureringsdeskundige aan te stellen. Dan had het bedrijf tijd gekregen om een uitweg uit zijn problemen te zoeken.

Maar volgens de rechter is de financiële injectie niet gekomen. De advocaat van Big Bazar heeft aan de rechtbank laten weten dat, hoewel kennelijk de onderhandelingen in een vergevorderd stadium zijn, er nog geen zicht is op het benodigde geld. Daarmee is de situatie volgens de rechter niet anders dan ruim een week terug, toen Big Bazar van de rechter ook al geen afkoelingsperiode kreeg.

Toen was de conclusie al dat de financiële problemen van de keten zodanig groot waren dat ze niet meer op te lossen zouden zijn met extra tijd voor gesprekken met schuldeisers. Dat de keten in de tussentijd nog niet failliet is verklaard, komt omdat de ondernemingsraad van Big Bazar zich op de valreep nog tot de rechter wendde. Maar nu de reddingspoging van het personeel op niets blijkt uitgelopen, zullen de faillissementsaanvragen, die de voorbije dagen in de wacht stonden, opnieuw moeten worden behandeld.

Nog vijfenhalve dag om bankroet te voorkomen
Big Bazar-topman Heerke Kooistra zegt in een reactie niet op te geven en door te blijven gaan met pogingen om de noodlijdende koopjesketen voor een faillissement te behoeden, ondanks de uitspraak van de rechter van woensdag.

Volgens advocaat Oscar van Oorschot van Big Bazar wordt het wel steeds lastiger om nog een uitweg uit de problemen te vinden. “Maar we hebben nog vijfenhalve dag.” Van Oorschot doelt erop dat de door schuldeisers ingediende faillissementsaanvragen voor Big Bazar waarschijnlijk pas aanstaande dinsdag door de rechter worden behandeld.

Directeur Joost Konings van incassobureau Invorderingsbedrijf, die spreekt namens meerdere schuldeisers, denkt dat er geen redden meer aan is. Diverse schuldeisers willen volgens hem nu ook dat de keten failliet gaat. Vakbond CNV hoopt nog wel op het uitblijven van een bankroet, of anders op een doorstart waardoor het personeel niet massaal zijn baan verliest.

(ANP)

Gerelateerde artikelen