Weer meldt het tandem Sony-Apollo zich bij Paramount

Na de mislukte deal met Skydance lonkt er 26 miljard voor de filmstudio.

De filmstudio Paramount staakt de onderhandelingen met Skydance Media over een overname. Het bedrijf had exclusieve onderhandelingen gevoerd, maar de deadline voor een deal verliep op vrijdagnacht zonder resultaat.

De volgende partij die Paramount wil overnemen is Sony Pictures, die samen optrekt met PE-bedrijf Apollo. De combinatie heeft 26 miljard dollar over voor Paramount, inclusief de overname van schulden.

Al in april lekte de interesse van het duo Sony-Apollo uit in Amerikaanse media, waarna niemand commentaar wilde geven. Paramount is aangeslagen door de staking vorig jaar van Hollywood-schrijvers en -acteurs, een zwakke reclamemarkt en dalende kabelabonnementen in de VS. De streamingsdienst van Paramount moet het voorlopig afleggen tegen de grote streamingsdiensten van Netflix en Disney. De waarde van Paramount is afgenomen met veertien miljard dollar, 65 procent. Het bedrijf zucht onder een schuld van veertien miljard dollar, minder dan de negen miljard die het bedrijf nu nog waard zou zijn.

Sony ziet kans om een voet aan de grond te krijgen in Noord-Amerika, waar het vorig jaar een omzet boekte van een miljard dollar. Dat is meer dan de 842 miljoen die Paramount omzette. Sony heeft al eens eerder bij Paramount op de deur geklopt, maar liep toen een blauwtje

Insiders noemen nog wel als risico dat de autoriteiten wellicht weerstand hebben tegen een Japanse eigenaar van een Amerikaanse filmstudio. De rol van Apollo als mede-eigenaar moet dat sentiment bestrijden. Apollo is een bekende in het Amerikaanse mediawereldje. Het PE-bedrijf kocht met goedkeuring van de mededingingsautoriteit FCC (Federal Communications Commission).

Gerelateerde artikelen