VS dichtbij gedwongen verkoop van TikTok

Wet in de maak die ByteDance dwingt om TikTok binnen een half jaar te verkopen.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat hij zijn handtekening zou zetten onder een wetsvoorstel dat een gedwongen verkoop van video-app TikTok door het Chinese ByteDance mogelijk maakt. “Als ze het aannemen, zal ik het ondertekenen”, aldus Biden, verwijzend naar het Huis van Afgevaardigden. Dat stemt komende week over de wet.

Als de wet wordt aangenomen, krijgt ByteDance zes maanden de tijd om TikTok af te stoten. Ziet het Chinese bedrijf daarvan af, dan volgt een verbod op de app in de Verenigde Staten die daar door zo’n 170 miljoen inwoners wordt gebruikt.

TikTok ligt in de VS al lang onder vuur. Er wordt gevreesd dat de Chinese eigenaar ByteDance met gevoelige data van TikTok aan de haal gaat. Die data zouden worden doorgespeeld aan de Chinese overheid. President Trump, de voorganger van Joe Biden, probeerde zelf in 2020 onder meer TikTok te verbieden, maar dat werd door de rechter tegengehouden.  Vorig jaar werden de plannen om TikTok uit Chinese handen te halen weer nieuw leven ingeblazen.

In Nederland geldt een dergelijk verbod niet, al deed het kabinet vorig jaar een oproep aan rijksambtenaren TikTok te verwijderen van hun werktelefoon. (ANP)

Gerelateerde artikelen