TikTok krijgt weer gelijk van hof in beroep tegen besluit Trump

Het Chinese filmpjesapp-bedrijf TikTok heeft van een tweede Amerikaans hof gelijk gekregen in het bezwaar dat het had ingediend tegen het bevel van president Donald Trump om alle Amerikaanse activiteiten over te doen aan een partij in de VS.

Vorige maand gaf een andere rechter al een soortgelijk oordeel. Afgelopen vrijdag gaf de Amerikaanse regering TikTok geen hernieuwd uitstel meer om zijn activiteiten in de Verenigde Staten af te stoten. Wel gaan de gesprekken tussen het bedrijf en de overheid over de gedwongen verkoop onverminderd door.

Trump vaardigde op 14 augustus een presidentieel decreet uit waarmee Bytedance, de Chinese eigenaar van de razend populaire filmpjesapp met meer dan 100 miljoen Amerikaanse gebruikers, werd bevolen de activiteiten in de VS binnen 90 dagen af te stoten.

De app ligt al maanden zwaar onder vuur in de VS. Volgens Trump slaat TikTok te veel gegevens op, die via ByteDance bij de Chinese overheid terechtkomen. Hij eiste daarom dat de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan een Amerikaanse partij worden verkocht.

In september ging hij akkoord met een deal tussen ByteDance, Oracle en Walmart waarbij de Amerikaanse activiteiten van TikTok in een nieuw bedrijf zouden worden ondergebracht.

Gerelateerde artikelen