Voormalig eigenaar Big Bazar fel tegen uitstel failissement
Blokker-moederbedrijf Mirage Retail Group ontpopt zich tot grote tegenstander van de aanstelling van een herstructureringsdeskundige bij de noodlijdende koopjesketen Big Bazar. “Er is niets maar dan ook niets veranderd. Er is geen financiering, er is alleen een intentie”, betoogde advocaat Remco Vermaire van de voormalige eigenaar van Big Bazar woensdag tijdens weer een nieuwe rechtbankzitting over het lot van de keten. Ook bij eerdere zittingen verzette hij zich fel tegen extra tijd voor Big Bazar.
Mirage verkocht Big Bazar in 2021 voor 1 euro aan huidig directeur-eigenaar Heerke Kooistra. Destijds had het concern plannen om naar de beurs te gaan en zag het de verlieslatende keten liever gaan. Mirage verstrekte toen ook een lening van twee miljoen euro om Big Bazar onder de nieuwe eigenaar op weg te helpen. Daardoor is Mirage nog steeds betrokken als pandhouder en een van de grootste schuldeisers. Ook is Mirage verhuurder van enkele Big Bazar-winkels.
De rechter in Leeuwarden wees twee eerdere verzoeken tot het aanstellen van een schuldenexpert nog af, omdat niets erop wees dat de keten op zijn minst aan zijn lopende betalingen kon voldoen. Deze week kwam er een nieuw verzoek van leveranciers Weco Vuurwerk en Royal Home Brands. Zij realiseren zich dat ze bij een bankroet waarschijnlijk niets van hun geld terugzien en willen de hoop niet opgeven. Ze wijzen er ook op dat Big Bazar inmiddels twee miljoen euro toegezegd heeft gekregen van geldschieter Borealis.
Maar Mirage is niet overtuigd van de levensvatbaarheid van Big Bazar. De schuldeisers achter het verzoek willen volgens Vermaire “spelen in de loterij”. Hij voerde tijdens de zitting aan dat cijfers van Big Bazar “van geen kant kloppen”, terwijl volgens hem in de krant is te lezen dat er steeds meer filialen gesloten worden en sommige winkels niet eens meer een stroomcontract hebben. Een twistpunt is ook dat Mirage claimt pandrecht te hebben op alle goederen van Big Bazar, terwijl de keten zelf stelt dat dit pandrecht alleen geldt voor goederen die zich in het distributiecentrum bevinden.
Oscar van Oorschot, de advocaat van Big Bazar, betreurt het dat Mirage de zaken zo “gitzwart” schetst en daarmee zijn vroegere dochterbedrijf “kopje onder probeert te laten gaan”. Hij denkt dat dit komt omdat Mirage nu zelf in moeilijkheden verkeert. Zo werd onlangs uitstel van betaling aangevraagd voor elektronicaketen BCC, onderdeel van Mirage.
De rechter beslist maandag of Big Bazar nog extra tijd krijgt om een uitweg uit zijn problemen te vinden.