Volume van miljardendeals blijft dalen

Het wereldwijde dealvolume nam toe in het derde kwartaal, maar niet voor hele grote deals.

De wereldwijde activiteit op het gebied van fusies en overnames (M&A) is in het derde kwartaal van dit jaar toegenomen, zo blijkt uit onderzoek naar afgeronde deals van de Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) van WTW. Dat geldt echter niet voor grote deals met een waarde van meer dan één miljard dollar.

Het wereldwijde volume steeg met zestien procent met 151 deals met een waarde van meer dan 100 miljoen dollar die werden afgerond in juli tot september, waarmee dit het drukste kwartaal van het jaar tot nu toe was.

Ondanks deze laatste opleving in dealactiviteit, blijft het volume van miljardendeals gestaag dalen, meldt WTW. In de periode juli-september 2023 werden 32 dergelijke deals afgesloten. Voor dezelfde kwartalen in 2022 en 2021 werden respectievelijk 50 en 67 grote deals gesloten.

Gabe Langerak, Head of Corporate M&A Consulting, Europe, zegt hierover: “Stijgende rentetarieven die zich vertalen naar hogere financieringskosten, toegenomen antitrusttoezicht en een voorzichtiger houding van kredietverstrekkers zijn de drijvende kracht achter het trage tempo van grotere, complexere deals.”

De recente opleving van het transactievolume in de verschillende regio’s wijst op een inhaalvraag van de overnamemarkt. “Hoewel het nog te vroeg is om van een comeback te spreken, zal de M&A-activiteit naar verwachting verbeteren nu de dealmakers het laatste en drukste kwartaal van het jaar ingaan”, aldus Langerak.

Lees ook: Na het derde kwartaal voeren deze advisory firms de League Tables aan

Gerelateerde artikelen