Verzelfstandigde ijstak Unilever krijgt mogelijk beursnotering in Amsterdam

Laatst gewijzigd: 23 maart 2024 12:32
De ijsjestak is goed voor een jaaromzet van bijna acht miljard euro en een waardering van zeventien miljard.

Topman Hein Schumacher van Unilever gaat binnenkort praten met demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken over de verzelfstandiging van de ijstak en de plannen van het bedrijf voor een eigen beursnotering van het onderdeel.

Unilever kondigde deze week namelijk aan deze tak af te gaan splitsen, waarbij de ijsjesdivisie dan waarschijnlijk een eigen beursnotering moet krijgen.

Mogelijk krijgt de tak, met merken als Ben & Jerry’s, Magnum en Cornetto, dan in Amsterdam een beursnotering. Schumacher zei in een toelichting dat Nederland een goede optie is voor een notering. Hij wees er daarbij op dat de ijsjestak van het bedrijf wordt aangestuurd vanuit Rotterdam.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken is die opmerking van Schumacher een “positief signaal”. “Er is contact geweest en binnenkort spreken we ook weer verder”, aldus een verklaring. Een woordvoerder van Unilever zei ook dat er contact is geweest met het ministerie over de plannen en dat de komende maanden verder wordt gepraat.

Het ministerie zegt ook dat Unilever in 2020 bepaalde toezeggingen heeft gedaan aan de Nederlandse regering over eventuele beursnoteringen. In dat jaar besloot het bedrijf officieel volledig Brits te worden.

De ijsjestak is goed voor een jaaromzet van bijna acht miljard euro. Analisten van de Britse bank Barclays schatten de waarde van het onderdeel op zeventien miljard euro. De verzelfstandiging moet voor het einde van 2025 helemaal afgerond zijn. Unilever gaat zich dan richten op de bedrijfstakken Schoonheid & Welzijn, Persoonlijke Verzorging, Huishoudelijke Verzorging en Voeding.

(ANP)

Gerelateerde artikelen