Unilever stoot ijstak af met een omzet van bijna acht miljard

Nog geen besluit over verkoop of beursgang van de Magnums en Ben & Jerry’s.

Unilever zegt “alle opties” voor de ijsjestak te bekijken. Gedacht kan dan worden aan een directe verkoop van het bedrijfsonderdeel of een beursgang. Unilever heeft vijf van de tien bestverkochte ijsmerken ter wereld. De ijsmerken leveren een gezamenlijke omzet op van 7,9 miljard euro.

Het afscheid nemen van een dochter komt drie jaar nadat Unilever de theetak verkocht aan private Equity-bedrijf CVC Capital. Met een opbrengst van 4,5 miljard was die deal bijna twee keer kleiner dan wat de ijsdivisie kan opbrengen.

“De Raad van Bestuur is van mening dat Unilever zich steeds meer moet richten op een portefeuille van onmiskenbaar superieure merken met sterke posities in zeer aantrekkelijke categorieën met aanvullende bedrijfsmodellen”, aldus Unilever in een persbericht.

“Dit is waar het bedrijf zijn capaciteiten op het gebied van innovatie en marketing het meest effectief kan toepassen. Ice Cream heeft een heel ander bedrijfsmodel en als gevolg daarvan heeft de Raad van Bestuur besloten dat de afsplitsing de toekomstige groei van zowel Ice Cream als Unilever het beste dient.”

Nieuw zijn de plannen niet. Eind 2022 overwoog Unilever ook al om de ijsmerken de deur uit te doen. Het ging toen nog om een verkoop van de Amerikaanse merken, met een omzet van drie miljard euro. In 2021 probeerde het bedrijf om een aantal van zijn merken van schoonheids- en persoonlijke verzorgingsproducten te verkopen, maar er waren geen geïnteresseerde kopers.

Unilever focust op vier divisies: Schoonheid & Welzijn, Persoonlijke Verzorging, Thuiszorg en Voeding. Het afstoten van de ijsjes helpt het management van Unilever om de introductie van het eigen groeiplan te versnellen, aldus het bedrijf.

Het is niet de eerste poging tot verkoop van een ijsmerk. In 2022 wilde Unilever de plaatselijke Ben & Jerry’s verkopen wegens een ijsboycot op de bezette Westelijke Jordaanoever. De ruzie met de dochter eindigde in een capitulatie van Ben & Jerry’s, die het ijs bleef verkopen in de bezette gebieden.

Gerelateerde artikelen